Zacapa: Prestížny rum z tajuplnej guatemalskej vysočiny
VYSKÚŠAJ ZADARMO |
---|
OMEGA 3 z nórskeho lososa ZADARMO |
Výživový doplnok pre chrupavky, kosti a svaly ZADARMO na 30 dní |
Vitamín K2 - mesačné balenie zadarmo |
Pravý ženšen na 30 dní zadarmo |
Dokážete si predstaviť väčší luxus ako to, že si v hojdacom kresle vychutnávate rum, ktorý vznikol v guatemalských horách? Mystický “Dom nad oblakmi” je rodiskom charizmatického rumu Zacapa. Váš dom je miestom, kde dlhoročná drina získa zaslúžené uznanie. Ochutnajte exotickú Guatemalu prostredníctvom tradičného nápoja a nalaďte sa na inú vlnu.
Obsah článku
Kde kúpiť rum Zacapa?
Vo väčších obchodných reťazcoch nebudete mať problém s nájdením rumu Zacapa. Hľadajte v Tescu alebo v Metre. Je to drahý rum. Nájdete ho v oddelení s luxusným darčekovým alkoholom, prípadne v špecializovanom obchode. Rum Zacapa Centenario 23 v 1 l balení kúpite už od päťdesiat eur. Keď je v zľave, pár eur ušetríte. Akcie na prémiový alkohol ale nebývajú časté. Čo sa týka luxusnejšieho Zacapa XO, za ten zaplatíte takmer deväťdesiat eur. Rum Zacapa Centenario Edición Negra kúpite za približne osemdesiat eur. Zacapa Royal 0,7 l za niečo cez dvestošesťdesiat eur. Pre najvýhodnejšiu cenu sa poobzerajte na Heureke.
PREDAJ ALKOHOLU |
---|
História
Počiatok histórie rumu Zacapa vyrábaného z Panenského sirupu sa začína v rovnomennom meste na východe Guatemaly. Mesto Zacapa bolo založené v roku 1876. Na sté výročie jeho založenia bol tradičný rum pokrstený na Zacapa. Zakladateľom značky je Alejandro Burgaleta. (1)
Proces výroby
Guatemala je známa najmä výrobou kávy. Vulkanická pôda bohatá na živiny z nej však robí ideálne miesto aj na pestovanie cukrovej trstiny. Plantáže spoločnosti Zacapa sa nachádzajú na juhozápade Guatemaly v nadmorskej výške 350 metrov. Podľa mnohých odborníkov sú tieto plantáže zdrojom najlepšej cukrovej trstiny na svete. (2)
Destilácia
Zacapa vraví NIE melase. Melasa je zbytkový produkt pri výrobe cukru a väčšina výrobcov rumu ju používa počas destilácie. Zacapa sa namiesto melasy spolieha na Panenský sirup. Ten vzniká ako primárny výsledok spracovania cukrovej trstiny. Aj preto si vedenie spoločnosti zakladá na tom, aby zostala tradícia ručného zberu zachovaná. Sladký medový sirup z cukrovej trstiny je unikátny. Práve jemu vďačí rum Zacapa za množstvo zlatých ocenení. (2)
Kvasenie
Na fázu kvasenia má Zacapa svojský pohľad. Na naštartovanie fermentačného procesu používa úplne jedinečný druh kvasníc – získaných z ananásu. Ananásové kvasnice dodajú rumu typickú arómu, vďaka čomu si Zacapa nepomýlite so žiadnym iným rumom. Dôvodom, prečo kvasnice z ananásu nepoužíva viac spoločností, je časová tieseň. Ananásové kvasnice sú lenivé a do práce sa im veľmi nechce. Často to trvá veľmi dlho, kým sa dostaví želaný výsledok. (2)
Zrenie
V nadmorskej výške 2 300 m n.m. sa nachádza mystická vysokohorská oblasť, opradená množstvom legiend. Ľudovo sa nazýva “Dom nad oblakmi”. Z hľadiska nadmorskej výšky je to jedno z najvyšších miest používaných na zrenie destilátov. Nízky tlak, riedky vzduch a nižšia teplota napomáhajú prepojeniu chutí nápoja s drevenými sudmi.
Fáza zrenia je veľmi citlivá. Veľa faktorov môže zlyhať a rumu každú chvíľu hrozí znehodnotenie. Spoločnosť Zacapa využíva špeciálny systém zvaný “Sistema solera”, ktorého cieľom je vytvoriť konzistentný produkt. Je to systém, v ktorom sú sudy usporiadané na sebe v podobe pyramídy. Práve spodný rad sudov sa nazýva solera – v preklade “na zemi”. Obsahuje najstarší rum. Následne, ako zo spodných sudov rum ubúda, dopĺňa sa rumom z vyššieho radu a tak ďalej. V Zacapa sa tento systém používa na miešanie rumov rôzneho veku.
Na miešanie rozličných rumov sú použité vzorky, ktoré zreli v sudoch po inom alkohole. Napríklad po amerických whiskey, lahodnom sherry a víne Pedro Ximenez. Rum Zacapa prechádza každým jedným sudom a naberá charakter svojich predchodcov. Celý proces zrenia prebieha pod dohľadom Master Blendera. (2)
Fľaškovanie
Pôvodne bol rum Zacapa balený do fliaš opásaných palmovými listami, ktoré boli navzájom prepletené. “Tkanina” vyrobená z palmových listov, nazývaná petate, siaha až do čias mayskej civilizácie. V súčasnosti si rum Zacapa kúpite v oblej sklenenej fľaši uzavretej dreveným korkom. Na petate ostala iba spomienka – pruh s textúrou prepletených palmových listov vygravírovaný okolo fľaše. (1)
Sortiment
Rumy Zacapa sú rovnako premenlivé ako guatemalský prales. Aby ste pochopili, v čom tkvie ten zázrak, musíte ochutnať všetky.
Ron Zacapa Centenario 23
Zacapa 23 je dokonalou ukážkou Sistema solera. Prejavujú sa v ňom nielen ovocné arómy, ale aj chuť medu a masla. Zacítite aj korenistý dub, náznak karamelu a muškátového orechu. Vďaka chladnému počasiu, v ktorom Zacapa 23 zreje, sa rum v podstatne nižšej miere odparuje. Zachováva si plnohodnotný profil, pričom má okrúhlu a dobre vyváženú chuť. (3)
Ron Zacapa XO
Zacapa XO by sa tiež mohol nazývať Zacapa 25. Je zmiešaný z rumov zrejúcich od 6 do 25 rokov v sudoch z francúzskeho dubu, ktoré pred tým hostili koňak. Oblá fľaša ukrýva nemenej okrúhlu chuť, skladajúcu sa z tónov ovocia a korenín. Farba je mahagónová, v určitých odleskoch až červená. (3)
Ron Zacapa Centenario Edición Negra
Rum poskladaný z rumov zrejúcich v niektorých prípadoch až 24 rokov rozhodne má čo ponúknuť. Exkluzívna tmavá verzia rumu Zacapa so sebou prináša stopy americkej whisky a vína Pedro Ximenez. V harmonickej chuti prevláda čokoláda, kandizované ovocie, aróma dymu, sušené ovocie a hrozno. Rum má plný charakter a je veľmi delikátny, od čoho sa odvíja aj jeho cena. Kúpite ho približne za osemdesiat eur. Mahagónová farba s medenými zábleskami v elegantnej fľaši tvorí ideálny darček k jubileu. (3)
Ron Zacapa Royal
Zacapa Royal zreje zo všetkých najdlhšie. Kombinácia citrusov a karamelu vytvára harmóniu chutí, ktorá je jemná a veľmi elegantná. V tmavej jantárovej farbe sem tam prebleskujú iskry červenej a mahagónovej. Rum Zacapa Royal sa predáva iba v balení 0,7l. Vďaka tomu môže byť fľaša malá a dizajnovo skvostná. Do očí vám hneď udrie zátka, ktorá sa nepodobá na žiadnu inú. Je zlatá a vyzerá ako prsteň, čo ešte zvyšuje luxusný dojem z tohto rumu. (3)
Koktejly
Spoznajte všetky farby vzdialenej Guatemaly vďaka Zacapa koktejlom.
Cuba Libre
Za tradičným kubánskym drinkom s guatemalským rumom nemusíte nikam vycestovať. Jednoduchý latino recept, ktorý je však skutočne populárny, si teraz môžete vychutnať aj doma. Na vysokej úrovni a s kvalitným rumom.
Čo budete potrebovať:
- 3 PL rumu Zacapa (cca 45 ml)
- 2 limetky
- 700 ml Coca-Coly
- 3 lístky mäty
- ľad
Z uvedeného množstva ingrediencií spravíte tri drinky Cuba Libre. Do každého z pohárov naplnených ľadom pridajte 1 PL rumu a limetkovú šťavu. Do drinkov nalejte colu, ozdobte zvyšnou nakrájanou limetkou a mätovými lístkami. Na zdravie! (4)
Zacapa & Leek
Netradičný koktejl, ktorý stojí za vyskúšanie. Horkastá vôňa póru a kyslý ocot vykúzlia v kombinácii s rumom Zacapa 23 neopakovateľný zážitok. Príprava tohto receptu vám zaberie maximálne päť minút. Ľahká práca, ale veľkolepý úspech. Len si predstavte prekvapené výrazy vašich hostí, keď im prinesiete tento koktejl. A v ňom bude namiesto ovocia plávať zelenina. Nedajte sa odradiť, uvidíte, že nakoniec s týmto koktejlom zožnete úspech.
Čo budete potrebovať:
- 50 ml Zacapa 23
- 2 plátky póru opečeného na mede
- 3 ml balsamico octu
- 2 štipky zmiešaného korenia
- 5 ml medu
- 10 ml likéru z lieskových orieškov
Samotná príprava vám zaberie väčšinu času, výroba drinku je otázkou niekoľkých sekúnd. Všetky ingrediencie prelejte do nízkeho pohára na whisky, premiešajte a pridajte ľad. Môžete podávať. (5)
Zhrnutie
Guatemala ukrýva rôzne tajomstvá a prekvapenia. Rum Zacapa je jedným z nich. Ak ste o tomto delikátnom rume doposiaľ nepočuli, veríme, že sme vás naň navnadili. Jeho jedinečnosť ocenia nielen fajnšmekri.
Zdroje:
(1) Ron Zacapa Centenario EN wiki – https://en.wikipedia.org/wiki/Ron_Zacapa_Centenario
(2) Ron Zacapa Centenario CZ wiki – https://cs.wikipedia.org/wiki/Ron_Zacapa_Centenario
(3) Ron Zacapa Centenario web – https://www.zacaparum.com/en/
(4) Adriana´s best recipes – https://www.adrianasbestrecipes.com/rum-and-coke-a-traditional-cuban-cocktail/
(5) Ron Zacapa’s rum cocktail with leek and balsamic vinegar – https://foodism.co.uk/recipes/ron-zacapa-leek-and-balsamic-vinegar-cocktail/