RECEPT: Arašidové brownies z batátov
VYSKÚŠAJ ZADARMO |
---|
OMEGA 3 z nórskeho lososa ZADARMO |
Výživový doplnok pre chrupavky, kosti a svaly ZADARMO na 30 dní |
Vitamín K2 - mesačné balenie zadarmo |
Pravý ženšen na 30 dní zadarmo |
Medovníky, orechové rožky alebo linecké pečivo sú typické pre vianočné obdobie. Posledné dni roka si však môžete osladiť aj chutným receptom na arašidové brownies z batátov, ktorý je síce trochu netradičný, ale určite stojí za vyskúšanie. Spojenie čokolády a arašidov vytvorí skutočnú delikatesu na tanieri.
Doba prípravy: 1 hodina 30 minút / Náročnosť: stredná / Množstvo: 12 brownies / Cena: 0,40 € za 2 brownies
Ingrediencie:
- 80 g hladkej špaldovej múky (môže byť aj polohrubá)
- 1 polievková lyžica kakaa
- ½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku
- 2 polievkové lyžice trstinového cukru
- 60 g arašidov (40 g nasekaných + 20 g rozmixovaných na múku)
- 150 g batátov / sladkých zemiakov (1 menší kus)
- 75 g masla
- 1 vajce
- 50 g tmavej čokolády (70% kakaa)
Postup:
1) Najskôr pripravíme pyré z batátov – zemiaky ošúpeme, dáme variť na 25 minút a potom rozmixujeme na kašu. Tú necháme vychladnúť a medzitým v miske zmiešame maslo izbovej teploty s vajíčkom. Potom pridáme batátové pyré a dobre premiešame.
2) V druhej miske zmiešame všetky suché ingrediencie – múku, kakao, kypriaci prášok, cukor a 20 g arašidov rozmixovaných najemno a 20 g nasekaných arašidov. Všetko zmiešame a postupne pridávame k batátovej zmesi.
3) Cesto rozotrieme do formy na pečenie s rozmermi približne 23×23 cm (ak chcete, aby bolo cesto vyššie, použitie menšiu formu).
4) Dáme piecť pri teplote 180 stupňov na 40 minút do rúry.
5) Po upečení necháme vychladnúť a potrieme tenkou vrstvou roztopenej čokolády, ktorú posypeme zvyšnými 20 g posekaných arašidov, ktoré predtým opražíme na panvici.
Vedeli ste?
Batáty sú sladké zemiaky oranžovej farby, ktoré patria medzi najvýživnejšie druhy zeleniny. Obsahujú veľké množstvo železa, vitamínu A, B, C, E a vlákniny. Na rozdiel od klasických zemiakov majú viac cukru a škrobu, no zároveň sa v nich nachádza beta-karotén, ktorý je považovaný za silný antioxidant. Batáty sú skvelou prílohou k mäsu a vďaka ich sladkej chuti sa používajú aj ako ingrediencia do dezertov.