VIANOČNÝ RECEPT: Medovníky zo špaldovej múky
VYSKÚŠAJ ZADARMO |
---|
OMEGA 3 z nórskeho lososa ZADARMO |
Výživový doplnok pre chrupavky, kosti a svaly ZADARMO na 30 dní |
Vitamín K2 - mesačné balenie zadarmo |
Pravý ženšen na 30 dní zadarmo |
K tradičným slovenským Vianociam patria aj sladké medovníky, ktorých recepty sa dedia z generácie na generáciu. Odopierať si ich počas celých sviatkov je však naozaj ťažké a najmä zbytočné. Vyskúšajte zdravšiu alternatívu klasických medovníkov zo špaldovej múky, do ktorej nepoužijete ani lyžičku cukru.
PREDAJ MEDOVNÍKOV | |
---|---|
Proteínové medovníky bez lepku (7 porcií) | |
Bezlepková zmes na perníky (300 g) |
Doba prípravy: 40 minút / Náročnosť: ľahká / Množstvo: 40 – 50 medovníkov / Cena: 2,30 €
Ingrediencie:
- 250 g hladkej špaldovej múky (môže byť aj polohrubá)
- 80 g masla
- 80 g medu
- 1 vajce (plus 1 vajce na potretie)
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 2 čajové lyžičky kakaa
Postup:
1) Príprava medovníkov je veľmi jednoduchá a upiecť si ich môžu aj úplní začiatočníci. Predtým, než sa pustíme do zmiešavania surovín, prichystáme si vopred všetky ingrediencie, aby boli izbovej teploty.
2) Potom v miske zmiešame všetky suché suroviny, teda múku, škoricu a kakao.
3) Pridáme jedno vajce, na menšie kúsky pokrájané maslo a med.
4) Všetko spolu niekoľko minút miesime, aby vzniklo pevné cesto. Špaldová múka sa ťažšie miesi ako klasická biela múka, preto je potrebné mať trochu viac trpezlivosti.
5) Cesto potom rozvaľkáme na tenký plát a vykrajujeme medovníky. Vložíme do vyhriatej rúry pri 180 stupňoch na 7 – 8 minút a po vybratí môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom, ktoré dodá medovníkom lesk.
Vedeli ste?
Med je prírodné sladidlo, ktoré sa v zdravom stravovaní využíva ako skvelá alternatíva bieleho cukru. Platí to však len pri kvalitných medoch, ktoré obsahujú mnoho vitamínov a minerálov. Pravý med po čase skryštalizuje a ak vložíte čajovú lyžičku medu do horúceho čaju, dlhšie sa rozpúšťa. To sú hlavné znaky kvalitného a pravého medu.