Low carb pečivo – rôzne značky a druhy. Na ktorom som si pochutnala najviac?
VYSKÚŠAJ ZADARMO |
---|
OMEGA 3 z nórskeho lososa ZADARMO |
Výživový doplnok pre chrupavky, kosti a svaly ZADARMO na 30 dní |
Vitamín K2 - mesačné balenie zadarmo |
Pravý ženšen na 30 dní zadarmo |
Pečivo, nech už je v akejkoľvek forme, k nášmu životu jednoducho patrí. Na raňajky chlebík s nátierkou, desiata v znamení bagety a na návšteve sa nedá odmietnuť lahodný obložený chlebík. Vzdať sa pečiva tak nie je vôbec jednoduché. To je zároveň aj hlavný dôvod, prečo sa mnoho ľudí bojí začať s diétou. Obzvlášť tou nízkosacharidovou, pri ktorej má pšenično-ražné pečivo stopku. Vaše obavy sú však úplne zbytočné. Áno, takéto pečivo nepatrí do jedálnička, no zároveň nie je jediným na svete. Za veľmi dobrú alternatívu sa považuje low carb pečivo s nízkym obsahom sacharidov. Prečítajte si, aké sú moje skúsenosti s vybranými druhmi a kde sa dá kúpiť. A ako to už u mňa býva zvykom, priložím aj dva recepty na chutné low carb pečivo.
Obsah článku
V čom je low carb pečivo iné ako pšenično-ražné?
Tvarom či zafarbením to rozhodne nebude. Dokonca aj chuť majú veľmi podobnú. Hlavný rozdiel spočíva v zložení a zastúpení jednotlivých makroživín. Poďme si o nich napísať viac.
Zloženie
Na výrobu pšenično-ražného pečiva sa zvyčajne používa ražná, pšeničná, špaldová, prípadne jačmenná múka. Pri bezlepkových výrobkoch je to samozrejme bezlepková múka.
Určite ste si teraz položili otázku, z akej múky sa teda low carb pečivo vyrába? Asi vás prekvapím, ale možností je hneď niekoľko. Z múk sa používa hlavne kokosová, mandľová, ľanová a k pomerne obľúbeným patrí aj múka z chia semienok. Často v ceste nechýba ani psyllium, tvaroh, pomleté oriešky a srvátkový proteín. Stačí byť len trošku kreatívny a dať šancu novým veciam, chutiam. (1)
Podiel makroživín
Z múky a ďalších použitých ingrediencií sa následne odvíja podiel makroživín. Spomedzi nich upriamte pozornosť predovšetkým na sacharidy. Zatiaľ čo v 100 g ražnej chlebovej múky je 76 g sacharidov, také isté množstvo mandľovej múky obsahuje iba 13 g sacharidov. To je niekoľko násobne menšie množstvo. Rozdiel možno vidieť aj v zastúpení ostatných makroživín. Mandľová múka má viac bielkovín a tukov, vďaka tomu vás low carb pečivo z nej dobre zasýti.
Pre lepší prehľad vám prinášam tabuľku 10, z môjho pohľadu najznámejších, múk spolu s podielom sacharidov, tukov, bielkovín, vlákniny a kalorickou hodnotou. Vybrané múky sú usporiadané podľa obsahu sacharidov, pričom na začiatku sú múky s najnižším množstvom, ktoré sa odporúčajú používať pri výrobe nízkosacharidového pečiva.
Typ múky/100 g | Sacharidy | Tuky | Bielkoviny | Vláknina | Kcal |
---|---|---|---|---|---|
Ľanová | 7 g | 15 g | 37 g | 39 g | 386 |
Lupinová | 10 g | 9 g | 40 g | 32 g | 342 |
Mandľová | 13 g | 55 g | 22 g | 9 g | 618 |
Kokosová | 21 g | 8 g | 19 g | 40 g | 310 |
Múka z chia semien | 44 g | 31 g | 16 g | 38 g | 490 |
Ovsená | 63 g | 6 g | 9 g | 8 g | 360 |
Kukuričná | 64 g | 2 g | 13 g | 9 g | 347 |
Špaldová | 64 g | 2 g | 17 g | 8 g | 345 |
Pšeničná hladká | 73 g | 2 g | 11 g | 3 g | 350 |
Ražná chlebová | 76 g | 1 g | 8 g | 8 g | 344 |
Moje 3 osvedčené low carb múky
Nízkosacharidové múky si zvyknem kupovať nielen pre ich zloženie, ale i výnimočnú chuť. Na trhu máte na výber hneď z niekoľkých druhov. Mne sa pri pečení najviac osvedčila nasledujúca trojica, ktorú vám bližšie predstavím.
Ľanová múka
Patrí k múkam s najnižším podielom sacharidov a zároveň s vysokým množstvom bielkovín. Z jej zloženia však nemožno opomenúť ani vitamíny, minerály a lignany, ktoré pôsobia ako antioxidanty. Chránia ľudské telo pred voľnými radikálmi a statočne bojujú proti nádorovým bunkám. Ľanovú múku som si zatiaľ v supermarketoch nevšimla, zvyknem ju skôr nakupovať v obchode s bio potravinami, prípadne v DM drogérii. 200 g stojí približne 2,55 € v závislosti od konkrétnej značky a obchodu. (4)
Múka z ľanových semien je charakteristická mierne horkastou chuťou. Pri výrobe low carb pečiva ju preto zvyknem kombinovať s inou múkou (kokosovou, tekvicovou), ideálne v pomere 1:1. Chlieb pri pečení nielenže nezhnedne, ba čo viac, nebude taký horký a tuhý. Práve naopak, prekvapí vás jeho jemná a mäkká konzistencia. (4)
PREDAJ ĽANOVEJ MÚKY | |
---|---|
Grizly |
Kokosová múka
Síce neobsahuje také množstvo živín ako mandľová a ľanová múka, no aj napriek tomu je častou voľbou pri príprave viacerých low carb receptov. Môže za to hlavne jej nezameniteľná chuť s jemne sladkým nádychom, ktorý cítiť v každom kúsku pečiva. V prípade teda, že patríte medzi milovníkov kokosu, rozhodne zájdite do najbližšieho bio obchodu, supermarketu alebo DM drogérie. Za 300 g balenie zaplatíte okolo 2,55 €.
Kokosová múka má trošku vyšší podiel sacharidov. To je zároveň aj jeden z dôvodov prečo sa odporúča kombinovať s inými múkami (ľanovou, sezamovou…). Tým ďalším sú jej špecifické vlastnosti. Funguje ako špongia, výborne saje vodu. Pri pečení tak nezabudnite pridať viac tekutiny, inak bude pečivo príliš suché a tvrdé. (3)
PREDAJ KOKOSOVEJ MÚKY | |
---|---|
Grizly | |
BioMedical |
Mandľová múka
Spomedzi nízkosacharidových múk nemá najnižší obsah sacharidov, no na druhej strane sa môže pochváliť vysokým podielom tukov. Okrem nich sa v nej nachádzajú vitamíny a minerály, z ktorých dávam do pozornosti hlavne vitamín E, meď, mangán a horčík. V porovnaní s hladkou pšeničnou múkou má vyšší podiel bielkovín a vlákniny. Zakúpiť sa dá tak v bio obchodoch, ako i niektorých supermarketoch. Ja si ju zvyknem kupovať v Kauflande, prípadne Tescu. Priplatíte si za ňu trošku viac, 100 g balenie stojí okolo 2 ,98 €, avšak s prihliadnutím na jej zloženie, benefity a chuť, je cena úplne adekvátna. (2)
Low carb pečivo z mandľovej múky má príjemnú orieškovú chuť. Cesto je skôr vláčnejšie, vzhľadom na to sa s obľubou používa nielen pri príprave chleba alebo pizze, ale i sušienok. Tie sú po upečení mäkké a vláčne. V prípade, že nespotrebujete všetku múku a nejaká vám ešte zostane, presypte si ju do vzduchotesnej nádoby a skladujte v chladničke, prípadne mrazničke. V otvorenom vrecku by vám mohla zožltnúť. (3)
PREDAJ MANDĽOVEJ MÚKY | |
---|---|
Grizly | |
BioNature |
Druhy low carb pečiva a kde ich výhodne kúpiť?
Low carb pečivo nemusí znamenať iba chlieb s nízkym podielom sacharidov. Do tejto skupiny taktiež patria nízkosacharidové žemle, bagety či chutné croissanty. Nemusíte si ich pripravovať iba svojpomocne, ale dajú sa kúpiť aj hotové, prípadne vo forme predpripravenej zmesi. V nasledujúcich riadkoch vám popíšem moje skúsenosti s niektorými druhmi nízkosacharidového pečiva.
ZDRAVÉ PEČIVO | |
---|---|
Proteínový low carb chlieb | |
Tmavý proteínový chlieb | |
Biely proteínový chlieb | |
Bezlepkový proteínový chlieb | |
Proteínový chlieb s mandľami | |
Cereálny chlieb | |
Proteínové žemličky | |
Proteínový croissant | |
Mini proteínové toasty |
Nízkosacharidový chlieb
Nemáte čas vypekať alebo vás to jednoducho nebaví? Nevadí, veľa vecí si dnes už kúpite vo forme hotového produktu. Nie sú to len nezdravé polotovary, ale i zdravšie potraviny, ako napríklad nízkosacharidový chlieb. Je zdravý, chutný, a to najdôležitejšie – má minimum sacharidov. Ja som mala možnosť vyskúšať tak cereálny chlieb KetoMix, ako i mandľový a mrkvový proteínový chlieb KetoLife.
KetoMix chlieb je síce horkejší, no s nižším obsahom sacharidov. Objednať sa dá v oficiálnom e-shope ketónovej diéty KetoMix, kde je v ponuke spolu s cestom na prípravu low carb pizze alebo bezlepkového chleba. KetoLife proteínové chleby sú podstatne sladšie s trošku vyšším podielom sacharidov. Nájdete ich na webstránke KetoDiet medzi pečivom. Často sa tam dajú zakúpiť za akciové ceny.
Low carb žemličky
Neviem ako vy, ale pre mňa sú čerstvé žemličky tým najlepším druhom pečiva, aký existuje. O to viac ma potešilo, keď sa mi dostala do rúk KetoMix zmes na prípravu low carb žemlí. Príprava je úplne jednoduchá a nezaberie viac ako 10 minút. Navyše, ak do cesta pridáte trošku soli a pred pečením potriete žemličky vajíčkom, prípadne posypete sezamom, budú na nerozoznanie od kaizeriek z obchodu. Ak nechcete riskovať a radšej by ste prijali už hotový produkt, navštívte e-shop KetoDiet, kde nájdete už upečené malé bagetky. Majú nízky obsah sacharidov a naopak vyšší podiel bielkovín a vlákniny, ktorá je dobrá pre činnosť tráviacej sústavy.
Nízkosacharidový croissant
Ráno ku kávičke, ako dezert po obede alebo na olovrant. Hádam ani niet človeka, ktorému by chrumkavý maslový croissant nezlepšil deň. A ešte keď vám napíšem, že existuje low carb croissant, ktorý má iba 4 g sacharidov. Tak to je už potom dvojnásobný dôvod na radosť. Svoje o tom vie značka ketónovej diéty KetoDiet, v ktorej ponuke ho nájdete. K dispozícii je tak s maslovou, ako i cereálnou príchuťou. Ja som vyskúšala práve ten maslový. Na rozdiel od bežných croissantov zo supermarketov nebol taký sladký a chrumkavý než by som očakávala, no čo je dôležitejšie, podstatne viac zasýti.
Recepty na chutné low carb pečivo
Keďže sa rada motám v kuchyni a skúšam nové recepty, nedalo mi, aby som si neupiekla čerstvé domáce low carb pečivo. Mojimi očami a rukami prešlo niekoľko receptov, z ktorých sú jasnými favoritmi nasledujúce dva. Nevyžadujú si veľa ingrediencií a výborne chutia. Nehovoriac ešte o vôni, ktorú zanechajú v kuchyni. Čo vám však budem písať, treba len vyskúšať.
Low carb chlieb bez psyllia
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky mandľovej múky
- 5 vajec
- ½ hrnčeka rozpusteného masla
- 2 PL kokosového oleja
- 1 čl prášku do pečiva
- 1 čl chia semienok
- ½ čl soli
Postup:
Vajcia si rozbite do veľkej misky a dôkladne ich vyšľahajte až kým sa vám nezačnú tvoriť na povrchu bublinky. Postupne primiešavajte rozpustené maslo. Pozor, nesmie však byť horúce, malo by mať izbovú teplotu. Opäť chvíľu šľahajte, následne pridajte mandľovú múku, kokosový olej, prášok do pečiva, chia semienka a soľ. Jemne zamiešajte a vložte cesto do papierom vystlanej formy na pečenie chleba. Chlieb môžete povrchu potrieť vajíčkom a posypať sezamovým semienkami. Pečte na 180 °C približne 35 – 45 minút. Po vybratí z rúry, nechajte chlieb ešte 10 minút vychladnúť . Vyklopte a nakrájajte na plátky. Ak chcete, aby vám chlieb vydržal čo najdlhšie, rozdeľte si ho do vzduchotesných vreciek a dajte do mrazničky. V prípade potreby si ho už len vyberiete a rozmrazíte. (6)
Low carb vegánske žemličky
Ingrediencie:
- 1 ½ hrnčeka mandľovej múky
- 1 ½ hrnčeka studenej vody
- ¼ hrnčeka kokosovej múky
- ¼ hrnčeka psyllium
- 2 čl prášku do pečiva
- 2 čl vínneho octu
- 1 čl slnečnicového oleja
- 1 čl čakankového sirupu alebo erytritolu
- štipku soli, sezam, rasca
Postup:
Najskôr si vo veľkej miske zmiešajte všetky suché ingrediencie (mandľovú, kokosovú múku, psyllium, prášok do pečiva a soľ). Následne pridajte čakankový sirup, vínny ocot, olej a na záver studenú vodu. Znovu všetko zamiešajte. Zo vzniknutej zmesi si vytvarujte malé bochníky o veľkosti cca 10 cm. Malo by vám ich vyjsť cca 6. Uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a po vrchu potrite vodou. Taktiež môžete ešte posypať sezamom, rascou, ľanovými alebo tekvicovými semienkami. Pečte cca 50 minút pri teplote 177 °C. Chvíľu nechajte vychladnúť a servírujte.
Celý postup je veľmi dobre zobrazený na nasledujúcom videu:
Otázka na záver
Tak čo, už mi veríte, že aj low carb pečivo môže byť rovnako chutné ako klasické pšenično – ražné pekárenské výrobky? Ktorý recept sa vám najviac pozdáva a plánujete si ho vyskúšať? Nehanbite sa a pochváľte sa s vaším výsledkom v komentári pod článkom.
Zdroje:
(1) 8 Keto-Friendly Flours: Recipes and How to Use Them. Dostupné na: https://www.healthline.com/nutrition/keto-flour
(2) Almond Flour: the Benefits and Downsides. Dostupné na: https://www.nutritionadvance.com/almond-flour/
(3) Keto Flour Substitutions. Dostupné na: https://www.ruled.me/keto-flour-substitutions/
(4) How to Bake With Flaxseed Flour. Dostupné na: https://healthyeating.sfgate.com/bake-flaxseed-flour-8428.html
(5) KetoMix žemľová knedľa. Dostupné na: https://www.ketomix.sk/magazin/ketomix-zemlova-knedla/
(6) Keto Bread. Dostupné na: https://www.nickoskitchen.net/post/keto-bread