Laphroaig: whisky z ostrova Islay
VYSKÚŠAJ ZADARMO |
---|
OMEGA 3 z nórskeho lososa ZADARMO |
Výživový doplnok pre chrupavky, kosti a svaly ZADARMO na 30 dní |
Vitamín K2 - mesačné balenie zadarmo |
Pravý ženšen na 30 dní zadarmo |
Whisky z ostrova Islay je niečo ako pizza z Talianska alebo americký burger. Práve táto oblasť sa považuje za miesto, odkiaľ pochádza pravá škótska whisky. Laphroaig možno nie je na Slovensku veľmi populárna, no rozhodne stojí za vyskúšanie. Zaujíma vás, čím je výroba tejto whisky špecifická a z akých produktov máte pri nákupe na výber? Odpovede na otázky sa dozviete v článku.
Obsah článku
Kde kúpiť whisky Laphroaig?
Vzhľadom na to, že na Slovensku nie je Laphroaig rozšírená a vyhľadávaná, nákup bude najjednoduchší cez e-shopy. Občas ju nájdete aj v regáloch veľkých supermarketov ako Tesco. Keďže ale ide o prémiovú whisky, nie je to pravidlom. Ak si chcete kúpiť Laphroaig, najlepšie je hľadať v predajniach špecializovaných na alkoholické nápoje, pokojne aj na internete. V týchto obchodoch máte istotu, že nájdete aspoň tie najbežnejšie druhy Laphroaig whisky.
PREDAJ ALKOHOLU |
---|
História
Predpokladá sa, že základy tradičného pálenia škótskej whisky priniesli na ostrov Islay Írski mnísi. (3) Na tomto izolovanom kúsku pevniny mohli nerušene experimentovať a zdokonaľovať svoje alkoholické nápoje. Ich činnosť však nebola celkom v súlade so zákonom. Nemali oficiálne registrované liehovary a neodvádzali dane tak, ako by si to úradníci predstavovali. Zmeny prišli až začiatkom 19. storočia, kedy sa zákony čiastočne „uvoľnili“ a miestne liehovary získali nové možnosti na rozvoj.
Od dobytka k whisky
Donald a Alexander Johnstonovci si tesne po začiatku 19. storočia kúpili 1000 akrov pôdy na chov dobytka. Títo farmári si všimli, že na ich nových poliach sa dobre darí jačmeňu. Keď ho nestíhali spotrebovať pri kŕmení dobytka, začali z neho páliť whisky. Bratia Johnstonovci rýchlo zistili, že z whisky profitujú oveľa viac než z chovu zvierat. Preto si v roku 1815 oficiálne založili malý liehovar D. Johnston & Co.
Zachovanie rodinného podniku
Keď Alexander emigroval do Austrálie, Donald sa stal jediným vlastníkom spoločnosti. Bohužiaľ, v roku 1847 zomrel pri nehode v liehovare. Jeho jediným potomkom bol syn Dugald, ktorý v tej dobe nebol plnoletý. Aby sa zachovala rodinná tradícia, prebral vedenie John Johnston – Donaldov bratranec. Spoločne s Walterom Grahamom z liehovaru Lagavulin spravovali spoločnosť dovtedy, kým Dugald dosiahol vek 20 rokov. V roku 1857 sa vlastníctvo spoločnosti presunulo na Dugalda a jeho bratranca Alexandra.
Konflikty so susedmi
V priebehu nasledujúcich 50 rokov sa spoločnosti Laphroaig nedarilo rozvíjať. Po Dugaldovej smrti v roku 1877 sa na pozícii vedenia vymenilo viacero rodinných príslušníkov, ktorí narazili na jeden významný problém. Počas Dugaldovho dospievania sa väčšina whisky z liehovaru Laphroaig začala blendovať s produktami susedného liehovaru Lagavulin. Iba minimum išlo do produktov, ktoré patrili výhradne Laphroaig. Snaha ukončiť spoluprácu s Lagavulin viedla ku konfliktom. Istý čas spoločnosť Laphroaig nemala zdroj vody, lebo vedenie Lagavulin sa rozhodlo prameň presmerovať k sebe. Taktiež sa pokúsili o okopírovanie Laphroaig liehovaru, ale neúspešne. Problémy vyriešil až vzdialený príbuzný rodiny Johnstonovcov, Ian Hunter.
Obdobie veľkého rozvoja
Ian Hunter získal kompletnú kontrolu nad spoločnosťou v roku 1921. Kvôli súdnym procesom ju prebral v pomerne zlom finančnom stave. Aj napriek tomu však dokázal výrobu a predaj rozbehnúť viac, než ktokoľvek pred ním. Popularita whisky Laphroaig postupne narastala a s ňou aj dopyt v zahraničí. Hunter dokonca šikovným spôsobom obišiel americké zákony. To mu umožnilo predávať whisky za oceánom aj počas prohibície. Podarilo sa mu to vďaka tomu, že produkty Laphroaig predával na liečebné účely.
Pod vedením ženy
Hunter na istý čas stratil moc nad vlastným liehovarom. Dôvodom bola druhá svetová vojna a nariadenie, ktoré prikazovalo využitie liehovaru na vojenské účely. Tesne, po opätovnom získaní vlastníctva spoločnosti, postihla Huntera mozgová porážka. Prežil, ale ostal na vozíčku a riadenie spoločnosti sa preňho stalo príliš náročnou úlohou. Aj napriek tomu, že Hunter mal vlastných potomkov, zveril spoločnosť Laphroaig do rúk sekretárky Bessie Williamson. Vo svete whisky to bola jedinečná udalosť, lebo ženy sa na vedúce pozície takmer nikdy nedostávali. Bessie pokračovala v stopách Huntera a spoločnosť aj pod jej vedením neustále rástla.
V rukách Američanov
Bessie bola v jednom momente zlou finančnou situáciou prinútená predať časť spoločnosti americkému liehovaru Schenley Corporation. Popularite whisky Laphroaig v Amerike to výrazne prospelo a dopyt po nej ešte viac narástol. Keď Bessie v roku 1972 odišla do dôchodku, Laphroaig definitívne prešla do rúk Američanov. Spoločnosť odvtedy ešte vystriedala majiteľov, no Škóti medzi nimi už neboli. Dnes je za vedenie liehovaru zodpovedný John Campbell. Vlastníctvom značky Laphroaig sa môže pochváliť spoločnosť Beam Suntory. (1, 2)
Výroba
Proces výroby síce prešiel drobnými úpravami, ale základné princípy sa udržali bez zmeny od založenia v roku 1815. Každý majiteľ do liehovaru vložil kúsok vlastnej vízie, no všetci rešpektovali tradičný spôsob výroby.
Základom je voda
Zdroj kvalitnej vody je pri výrobe whiskey kľúčový. Voda je potrebná v každej fáze celého procesu – od fermentácie jačmeňa, cez chladenie destilačnej aparatúry, až po riedenie výsledného produktu. Laphroaig získava vodu z prameňa Kilbride, o ktorý v minulosti bojovali so susedným liehovarom. Dnes je na prameni vytvorená hrádza – Kilbride Reservoir. Odtiaľ pochádza každá kvapka vody potrebná na výrobu Laphroaig whisky.
Príprava sladu
Laphroaig je jeden z mála škótskych liehovarov, ktoré si dodnes vyrábajú vlastný slad. Na túto časť procesu výroby majú vyhradené celé budovy. Na vrchnom poschodí budovy sa jačmeň necháva nasiaknuť vodou. Následne sa voda odčerpá a jačmeň sa presunie o poschodie nižšie. Tam sa udržiava stála teplota, aby začali zrnká klíčiť. Práve klíčením sa v nich škrob premieňa na cukor, ktorý je potrebný na úspešnú destiláciu.
Jedinečná rašelina
Na ostrove Islay nikdy nebolo veľa stromov. Vysušenie jačmeňa pred jeho spracovaním si teda vyžiadalo hľadanie iného zdroja tepla. Majstri liehovarov začali ako palivo používať rašelinu. Táto metóda sa osvedčila ako efektívna a ešte k tomu dodáva zrnkám jačmeňa jedinečnú arómu dymu. Aj keď sa liehovary z iných častí sveta snažili dosiahnuť chuť whisky z ostrova Islay, nepodarilo sa im to. Dôvodom je vysoký pomer machu Sphagnum v miestnej rašeline, ktorý sa inde vyskytuje iba v menších množstvách.
Fermentácia
Po vysušení sa zrnká jačmeňa podrvia a opäť namočia do vody. V tejto fáze sa z nich do vody uvoľní cukor a chuť získaná pri sušení nad rašelinou. Do kvapaliny sa pridajú kvasinky a proces fermentácie môže začať. Cukor sa premieňa na alkohol a následne sú kvasinky zabité zvýšením teploty. Výsledkom je tekutina s obsahom alkoholu okolo 8,5 % pripomínajúca pivo.
Destilácia
Na destiláciu whisky sa v Laphroaig používajú dva druhy destilačných aparatúr. Obe sú tvorené medenými hrncami. Laphroaig ich má konkrétne sedem – tri väčšie a štyri menšie. Najprv sa destiluje v tých väčších, potom v menších. Práve proces dvojitej destilácie dodáva Laphroaig whisky jedinečný charakter a nenapodobiteľnú chuť.
Čas na odpočinok
Produkt destilácie sa riedi vodou na 63,5 % a napustí do dubových sudov. Prirodzeným cyklom striedania leta a zimy sa mení objem, farba aj chuť dozrievajúcej whisky. V lete sa kvapalina roztiahne, vsiakne do dreva. V zime svoj objem opäť zmenšuje a tým z dreva „vyťahuje“ jeho chuť a arómu. Následkom tohto procesu v kombinácii s odparovaním sa každý rok stratia 2 – 4 % objemu whisky v sude.
Po dozrievaní je whisky pripravená na expedíciu do predajní po celom svete. Naplní sa do fliaš, odovzdá dopravcom a tam príbeh výroby končí. (1)
Farba, aróma, chuť (Laphroaig 10 y.o)
V tejto časti o vlastnostiach Laphroaig sa budeme venovať konkrétne 10-ročnej whisky. Ide o asi najviac rozšírený produkt z ich ponuky. Ako jedna z najlacnejších whisky Laphroaig je to výborná voľba, pokiaľ idete prvýkrát ochutnať výrobok tohto liehovaru.
Farba
Pri pohľade na pohár, v ktorom je naliata Laphroaig 10 y.o. vám pravdepodobne nič špeciálne neudrie do očí. Farba by sa dala opísať ako svetlo zlatá, s čím sa pri škótskych whisky stretnete pomerne často. (4) Možno si hovoríte, že whisky by mala viac pripomínať svetlo hnedú farbu. Pravda je ale taká, že tradičné škótske liehovary väčšinou neprifarbujú svoje whiskey karamelom.
Vôňa
Nadýchnite sa z pohára a určite ucítite silnú arómu dymu. Práve to je dôsledkom sušenia jačmeňa nad rašelinou. Okrem toho môžete cítiť sladké drievko, iné koreniny a pomerne silnú vôňu dreva pochádzajúcu z dubových sudov.
Chuť
Chuti dominuje vanilka a dubové drevo – na tom sa zhodne väčšina ľudí, ktorí Laphroaig 10 y.o. ochutnajú. Keď ju chvíľu podržíte na jazyku, postupne sa odkryjú chute korenín ako kardamon alebo čierne korenie. Mnohí popisujú aj náznaky pripomínajúce medicínske prípravky a pomôcky. Je to veľmi špecifická vlastnosť Laphroaig produktov, kvôli ktorej ich niektorí milujú a iní nenávidia. (5)
Fľaša a balenie
Design fliaš použitý pri všetkých whiskey Laphroaig je takmer identický. Či sa pozeráte na 10-ročnú za 40 €, alebo 30-ročnú limitovanú edíciu za viac ako 1000 €, fľaša má rovnaký tvar. Zopár rozdielov sa nachádza na etikete, ale aj tá má veľmi podobný design naprieč celým produktovým radom Laphroaig. Samozrejme, balenie v ktorom fľašu kúpite vám napovie najviac. Tie najlepšie whisky sú v luxusne pôsobiacich drevených škatuliach, niektoré pripomínajúce knihu. Bežne dostupné produkty väčšinou nájdete zabalené v pekných valcoch z kartóna. (6)
Produktový rad
Aby zaujala každého milovníka whisky – od nenáročného spotrebiteľa po vášnivého zberateľa – ponúka značka Laphroaig širokú škálu produktov. Každý jeden z nich vám poskytne jedinečný zážitok ochutnávania pravej škótskej whisky.
Laphroaig Select
Špecialitou Laphroaig Select je dozrievanie v sudoch vyrobených z dreva amerického duba. Na škótsku whisky sa tento druh dreva väčšinou nepoužíva. Dodáva jej špecifickú arómu a príchuť. S cenou okolo 30 € je to najlacnejšia whisky z ponuky Laphroaig.
Laphroaig 10 y.o.
10-ročná whisky je základom pre množstvo iných produktov Laphroaig. Tie najlepšie sudy sa odkladajú na ďalšie dozrievanie. Zvyšok sa fľaškuje a predáva už po 10 rokoch. Väčšina ľudí túto whisky považuje za ideálnu z hľadiska pomeru ceny (40 €) a kvality. Vďaka jej popularite nie je problém s nákupom tohto produktu.
Laphroaig Quarter Cask
Quarter Cask získava svoje jedinečné vlastnosti vďaka výnimočnému priebehu dozrievania. Namiesto toho, aby odpočívala celý čas v jednom sude, sa po určitom čase z klasických sudov preleje do menších. Menší objem suda typu quarter cask zabezpečuje väčší kontakt whisky s drevom. Následkom toho je jej chuť jemnejšia. Ak si ju budete chcieť kúpiť, očakávajte ceny kúsok nad 40 €.
Laphroaig Triple Wood
Dozrievanie Laphroaig Triple Wood je posunuté ešte o krok ďalej v porovnaní s Quarter Cask. Najprv odpočíva v sudoch po bourbone, potom sa preleje do menších sudov a z nich ešte pokračuje do sudov po víne Oloroso sherry. Vďaka tomu, že počas dozrievania prejde tromi druhmi sudov a z každého získa iné arómy, dostanete za 50 € komplexný chuťový zážitok.
Laphroaig Four Oak
Ak sa vám vystriedanie troch sudov počas dozrievania zdá byť málo, Laphroaig Four Oak vám urobí radosť. Sudy po bourbone, quarter cask, z amerického duba a z európskeho duba sa v priebehu odpočívania whisky starajú o prípravu nenapodobiteľného chuťového zážitku. Každý sud výslednému nápoju odovzdáva svoj charakter, vďaka čomu vás po ochutnaní prekvapí koľko rôznych chutí sa v Laphroaig Four Oak za približne 60 € ukrýva.
Laphroaig Lore
Kombináciou piatich druhov whisky vo veku od 7 do 21 rokov sa vytvára tekutina, ktorá svojim chuťovým bohatstvom prekonáva všetky vyššie spomínané. Ako napovedá jej názov, majstri v Laphroaig sa pri výrobe tejto whisky inšpirovali tradíciou posúvanou z generácie na generáciu. V obchodoch ju nájdete za cenu okolo 70 €.
Laphroaig 16 y.o.
Na oslavu 200. výročia značky Laphroaig bola vydaná limitovaná edícia 16-ročnej whisky. Zaznamenala taký úspech, že sa spoločnosť rozhodla predstaviť nový produkt. Ide práve o Laphroaig 16 y.o., ktorú v obchodoch kúpite za približne 90 €.
Laphroaig PX cask
Milovníci vína vedia, že Pedro Ximenéz je pomerne vzácne španielske víno. Laphroaig PX Cask dozrieva najprv v sudoch po bourbone, potom sa prelieva do quarter cask sudov a svoj odpočinok zakončuje práve v sudoch po víne Pedro Ximenéz. Vďaka tomu získava jemne sladkú chuť, ktorú pri ostatných whisky od Laphroaig nenájdete. Cena, podobne ako pri predošlom produkte, sa pohybuje na úrovni 90 €.
Laphroaig 1815 Legacy Edition
Táto whisky bola vyrobená na požiadavku aktuálneho vedúceho liehovaru Laphroaig. John Campbell sa rozhodol, že takto prejaví svoju úctu voči jeho predchodcom. Pri dozrievaní sa prelieva iba raz – z ex-bourbonových do nepoužitých dubových sudov. Cena v tomto prípade prekračuje hranicu 100 €.
Laphroaig 25 y.o.
Laphroaig má vo svojom produktovom rade aj whisky, ktorá v sudoch odpočíva celé štvrťstoročie. 25 y.o. whisky sa už nedá nazvať inak než luxusnou. Odpočíva najprv v sudoch z európskeho duba, v ktorých predtým dozrievalo víno Oloroso sherry. Potom sa prelieva do sudov z amerického duba po bourbone. 25 rokov pokoja zaručuje, že whisky bude poskytovať komplexný a nezabudnuteľný zážitok. S cenou za jednu fľašu cez 450 € to určite nie je whisky, ktorú by ste pili každý večer.
Laphroaig 30 y.o.
Tu sa dostávame k najstaršej whisky z produktov Laphroaig. Tí, ktorí za ňu budú ochotní zaplatiť viac ako 1000 €, dostanú v drevenom balení aj ručne vyrezávaný obrázok liehovaru. Táto whisky dozrievala najprv v bežných sudoch a potom bola presunutá do ex-bourbon sudov. Následne dlhé roky čakala na to, kým ju majstri vlastnoručne označia za tú najlepšiu. (1, 6)
Koktejl
Whisky od Laphroaig sa väčšinou považujú za prémiové a milovníci tohto druhu alkoholu si ich radšej vychutnávajú samotné. To však neznamená, že si z nich nemôžete namiešať aj zaujímavý koktejl. Laphroaig drinku dodá jedinečnú chuť.
Tam O’Shanter
Pre milovníkov vína a whisky bude tento koktejl ako stvorený. Sladšia chuť vína sa bude výborne dopĺňať s dymovou arómou whisky Laphroaig.
Na prípravu budete potrebovať:
- 1,5 dielu Laphroaig Select
- 0,5 dielu Drambuie likéru
- 1 diel Bordeaux červeného vína
- 3 kvapky pomarančového Bitters
- pomarančovú kôru na ozdobu
Postup:
- Všetky ingrediencie nalejte do pohára na miešanie.
- Poriadne premiešajte a cez sitko prelejte do vychladeného koktejlového pohára.
- Ozdobte pomarančovou kôrou a podávajte. (7)
Záver
Ak chcete začať spoznávať svet škótskej whisky, Laphroaig je jednoznačne výbornou voľbou. Táto spoločnosť má vo svojom remesle dlhoročnú tradíciu. Keď si kúpite fľašu ich whisky, máte istotu, že v nej nájdete len to najlepšie z jačmenných destilátov.
Zdroje:
(1) Laphroaig – https://www.laphroaig.com/en/
(2) Laphroaig Islay Scotch Whisky: History, Distillery & Expression Characteristics – https://bespokeunit.com/whisky/distilleries/laphroaig/#history
(3) 12 Things You Should Know About Laphroaig – https://vinepair.com/articles/laphroaig-10-scotch-guide/
(4) Laphroaig Aged 10 Years – https://malt-review.com/2019/08/08/laphroaig-aged-10-years/
(5) Laphroaig 10 Year Old – https://www.masterofmalt.com/whiskies/laphroaig-10-year-old-whisky/
(6) Laphroaig – https://www.heureka.sk/?h%5Bfraze%5D=laphroaig
(7) A couple of burns night Laphroaig cocktails – https://adventuresinwhiskey.com/2017/01/21/a-couple-of-burns-night-laphroaig-cocktails/