Lagavulin: tradičná škótska whisky
VYSKÚŠAJ ZADARMO |
---|
OMEGA 3 z nórskeho lososa ZADARMO |
Výživový doplnok pre chrupavky, kosti a svaly ZADARMO na 30 dní |
Vitamín K2 - mesačné balenie zadarmo |
Pravý ženšen na 30 dní zadarmo |
Milovníci kvalitnej škótskej whisky už určite počuli o ostrove Islay. Ide o kus pevniny ležiaci na západ od pobrežia Škótska, ktorý sa naprieč celým svetom preslávil práve produkciou tohto nápoja. Dnes je na Islay aktívnych 9 páleníc vrátane Lagavulin, ale v jednom momente ich bolo až 23. Ak teda chcete ochutnať pravú škótsku whisky alebo si len chcete prečítať viac o tejto pálenici, v článku nájdete všetky dôležité informácie.
Obsah článku
Kde kúpiť whisky Lagavulin
Nákup whisky Lagavulin by bol pomerne náročný, keby sme už aj na Slovensku nemali obchody zamerané špeciálne na predaj menej populárnych značiek alkoholu. V bežných hypermarketoch by ste ich produkty hľadali zbytočne. Lagavulin whisky sa považujú za prémiové, takže nie je prekvapením, že sa predávajú iba v špecializovaných predajniach. Našťastie, na internete nájdete veľa e-shopov, v ktorých sa ich produkty dajú bez väčších problémov rýchlo kúpiť.
PREDAJ ALKOHOLU |
---|
História
Vzhľadom na silnú konkurenciu v okolí je história spoločnosti Lagavulin plná konfliktov. Najviac z nich sa odohralo so susednou pálenicou Laphroaig, ktorá bola založená iba rok pred Lagavulin. Zaujímavosťou je, že obe z nich sa radia do skupiny páleníc, ktoré dodnes na ostrove samostatne produkujú vlastnú whisky.
Prvá oficiálna registrácia
Spoločnosť Lagavulin začala pod týmto menom vyrábať whisky až v roku 1816. Predtým však údajne fungovala formou desiatich menších, dovtedy utajovaných a nelegálnych páleníc. Prvé zmienky o ich aktivite v oblasti výroby whisky pochádzajú už z roku 1742. Vďaka tomu niektorí Lagavulin považujú za jednu z najstarších páleníc na ostrove Islay. Vzhľadom na záujem o miestne alkoholické produkty sa teda na začiatku 19. storočia rozhodol poľnohospodár a výrobca pálenky John Johnston tento liehovar oficiálne zaregistrovať pod menom Lagavulin.
Prvé problémy
V priebehu 19. storočia by sa dalo dianie v okolí Lagavulin označiť za pokojné. Ako sa však ukázalo, pri zmenách vo vedení susedného liehovaru Laphroaig, v Lagavulin sa do whisky blendov pridávala veľká časť alkoholu práve od Laphroaig. Ich následná snaha o prerušenie spolupráce viedla k snahe o sabotáž zo strany Lagavulin. Snažili sa napríklad neúspešne odkloniť miestny prameň vody iba do svojej pálenice. O pár rokov neskôr sa pod vedením Petera Mackieho v Lagavulin vybudovala nová časť pálenice, čo by bolo v poriadku, keby nebola identická s technológiami z Laphroaig, kde Mackie pôvodne pracoval.
Súdne procesy
Konflikty medzi susediacimi liehovarmi musel nakoniec riešiť súd. Z pokusu o kopírovanie Laphroaig whisky nič nebolo, lebo aj napriek snahe bola oveľa menej kvalitná než originál. Prameň s vodou sa opäť rozdelil medzi obe pálenice, takže výroba sa mohla znovu naplno rozbehnúť. Na oboch spoločnostiach konflikty zanechali pomerne výrazné finančné následky, čo čiastočne prispelo aj k prechodu Lagavulin pod vedenie Distillers Company Limited (DCL) v roku 1927 (1). DCL dnes patrí pod spoločnosť Diageo, ktorá vlastní aj viacero iných značiek alkoholických nápojov, ako napríklad Captain Morgan, Johnnie Walker alebo Baileys. (2)
Druhá svetová vojna
Výraznejšie zmeny v Lagavulin prišli až s druhou svetovou vojnou. V roku 1939 bola veľká časť mužov povolaná do služby, čo by znamenalo úplné prerušenie výroby whisky. Zabránili však tomu miestne ženy, ktoré sa rýchlo naučili, ako tento proces prebieha a udržali Lagavulin pri živote. Bohužiaľ, v dôsledku nedostatku surovín aj zamestnancov sa o dva roky neskôr musela pálenica zatvoriť.
Rozvoj po vojne
Po skončení vojny spoločnosť Lagavulin dokázala obnoviť výrobu. S ukončeným vojnovým konfliktom stúpol aj dopyt po whisky, čo im veľmi vyhovovalo. Pálenica začala profitovať viac, než kedykoľvek predtým. Vďaka tomu mali dosť financií na rekonštrukciu budov, zavedenie elektriny v roku 1948 a nákup nového zariadenia či pozemkov. Povojnovú situáciu teda zvládli veľmi dobre a aj vďaka tomu je dnes Lagavulin jednou z 9 páleníc, ktoré na ostrove Islay vyrábajú whisky. (3, 4, 5)
Výroba
Zamestnanie väčšiny ľudí na ostrove Islay vždy nejako súvisí s výrobou whisky, či už ide o prácu priamo v liehovaroch alebo pestovanie jačmeňa. Ich postupy sa zdokonaľovali niekoľko storočí. Ďalej sa dočítate, ako spoločnosť Lagavulin premieňa vypestovanú obilninu na tradičnú škótsku whisky.
Príprava sladu
Prvým krokom na ceste k výslednej whisky je výroba sladu z jačmeňa. Je na to potrebné obilné zrno namočiť a nechať klíčiť. Počas klíčenia sa zložité molekuly sacharidov v zrnách rozkladajú na jednoduchšie, ktoré dokáže rastlina pri raste lepšie využiť. Zároveň sú tieto rozštiepené sacharidy výhodnejšie z hľadiska fermentácie a ich premeny na alkohol. Aby zo zrna nakoniec rastliny nevyrástli, slad sa musí v správnom momente úplne vysušiť.
Potom sa časť melie na múku, časť zľahka podrví a zvyšok ostane vo forme naklíčených zŕn. Tieto zložky sa zmiešajú v pomere, ktorý určia odborníci zo spoločnosti Lagavulin a nechajú sa odpočívať v špeciálnych nádobách s teplou vodou. Tento krok tiež podporuje rozpad sacharidov na jednoduchšie molekuly.
Fermentácia
Po spracovaní sladu sa zmes zo spomínaných nádob presúva do veľkých kadí vyrobených z amerického duba. V tejto fáze sa pridávajú kvasinky a začína premena cukrov na alkohol. Výsledkom 55-hodinovej fermentácie je tekutina obsahujúca 8 % alkoholu, ktorá chuťou pripomína pivo, ale nie je určená na pitie.
Destilácia
Toto „pivo“ sa následne presúva do nádob na destilovanie. Lagavulin využíva pomalú destiláciu, pri ktorej je destilačný prístroj naplnený takmer doplna (okolo 95 %). Pre porovnanie, niektoré pálenice ich plnia iba do polovice. Tento krok má zásadný vplyv na vlastnosti výslednej whisky. Medené steny pri kontakte s výparmi priťahujú kongenéry – látky vznikajúce pri fermentácii, ktoré výrazne ovplyvňujú chuť nápoja. Čím je destilačná nádoba plnšia, tým menej sú výpary v kontakte s jej stenami, a tým viac kongenérov sa dostane do whisky. Aj preto má Lagavulin tak komplexnú a silnú chuť.
Dozrievanie
Po destilácii sa whisky naleje do sudov, aby mohla odpočívať a dozrievať. Lagavulin väčšinu sudov necháva priamo na ostrove Islay. Iba minimum sa preváža na hlavný ostrov Škótska. Každá pálenica má na tento účel vybrané svoje vlastné miesta. Majstri liehovarov vedia, že aj drobné odchýlky v podmienkach počas dozrievania môžu do značnej miery vplývať na vlastnosti výslednej whisky. Stačí iná vlhkosť vzduchu v miestnosti a nápoj sa bude líšiť – tým je zaručená jedinečnosť nápoja z každého suda. (6)
Farba, aróma, chuť (Lagavulin 16)
Produkty Lagavulin zaujmú jednoznačne milovníkov „ťažkých“ whisky. Ich najpopulárnejší produkt, 16 rokov dozrievajúca whisky, už od prvého pohľadu na fľašu naznačuje svoj charakter. Po naliatí do pohára vás možno až prekvapí, aký tmavý je tento nápoj.
Keď ju ovoniate, pocítite asi „najdymovejšiu“ whisky z ostrova Islay. Popri dominujúcej aróme dymu sa dajú rozlíšiť náznaky korenín, vína Sherry a vanilky.
Po ochutnaní pochopíte, prečo ju mnohí označujú za ťažkú whisky. Začiatok chuti je pomerne sladký. Môžete v ňom rozoznať víno Sherry a sladké ovocie, ktoré sú dopĺňané zemitou príchuťou. Záver je dlhý a na jazyku vám zanechá dymovú chuť doplnenú o príchute ovocia, ako figy či datle. (7)
Fľaša
Fľaša ani balenie bežných Lagavulin produktov nie sú ničím výnimočné. Priehľadné sklo umožňuje pohľad na tmavohnedú whisky v nej. Na etikete nájdete malé obrázky a popisy, ktoré odkazujú na miesta z ostrova Islay. Táto značka však myslí aj na zberateľov limitovaných edícií alkoholických nápojov. Občas sa v ich ponuke objavia produkty so špeciálnym balením a designom. Okrúhle balenia so zaujímavou grafikou rozhodne vyniknú vo vašej zbierke. (8)
Produktový rad
Ak hľadáte výrobcu whisky so širokou ponukou produktov, ktoré by ste mohli postupne ochutnávať, Lagavulin asi nebude pre vás. Rozhodne to však neznamená, že by ste ich whisky nemali skúsiť. Popri troch každoročne vyrábaných produktoch Lagavulin občas predstaví špeciálne edície výnimočné svojou kvalitou a chuťou.
Lagavulin 8
Je síce najkratšie dozrievajúcou whisky v ponuke Lagavulin, no 8 rokov jej stačí na to, aby rozvinula svoju komplexnú chuť. Avšak jej výhodou je, že po tejto dobe ešte chuť ostáva pomerne ľahká a ovocná. Je preto vhodnou voľbou pre tých, ktorí nemajú radi veľmi ťažké whisky. Za jednu fľašu tohto 48-percentného nápoja zaplatíte okolo 70€.
Lagavulin 10
Po 10 rokoch odpočinku v sudoch z amerického duba, v ktorých predtým dozrieval bourbon, 10-ročná Lagavulin whisky kombinuje tradičné dymové a zemité chute so sladkými náznakmi vanilky z dubového dreva. Táto whisky sa vyrába v menšom počte než ostatné, takže je možné, že ju budete musieť hľadať aj v českých e-shopoch. Cena jednej fľaše sa pohybuje okolo 90€.
Lagavulin 16
Fľaša najpopulárnejšej whisky z ponuky Lagavulin môže byť vaša za 60-70€. Počas 16 rokov dozrievania sa dymová chuť v nápoji koncentruje, vďaka čomu sa považuje za jednu z „najdymovejších“ whisky z ostrova Islay. (8)
Koktejly
Dymový charakter whisky Lagavulin poskytuje príležitosť na miešanie koktejlov, ktorých chuť bude naozaj jedinečná. Ak máte práve k dispozícii niektorý z ich produktov a chcete ho vyskúšať aj inak než samostatne s ľadom, tu sú dva rýchle a jednoduché recepty.
The Rob Roy
Iba 3 ingrediencie a ľad vám stačia na namiešanie tohto koktejlu. Nie je to typický „plážový“ drink, takže sa hodí aj na formálnejšie udalosti. Pokojne si ho však môžete vychutnať aj pri obyčajnom posedení s kamarátmi.
Na prípravu budete potrebovať:
- 60 ml Lagavulin 16
- 20 ml sladkého vermouthu podľa vášho výberu
- 2 kvapky pomarančového bitters
- maraschino čerešne na ozdobu
- ľad
Postup:
- Do koktejlového pohára vložte ľad a nechajte ho počas prípravy koktejlu chladiť.
- Do pohára na miešanie pridajte whisky, vermouth a pomarančový bitters.
- Pridajte pár kociek ľadu a zmes premiešajte, aby sa ochladila.
- Z koktejlového pohára odstráňte ľad a cez sitko doňho prelejte vychladený koktejl.
- Na ozdobu môžete pridať maraschino čerešne na špáratku a podávajte. (9)
The Suburban
Tento koktejl je ideálny pre priaznivcov silných drinkov. Jeho príprava je opäť pomerne jednoduchá, takže si ho môžete namiešať v podstate kedykoľvek a kdekoľvek.
Na prípravu budete potrebovať:
- 3 diely Lagavulin 16
- 1 diel tmavého rumu podľa vášho výberu
- 1 diel portského vína podľa vášho výberu
- 1 kvapka pomarančového bitters
- 1 kvapka Angostura bitters
- ľad
Postup:
- Do koktejlového pohára vložte ľad a nechajte ho počas prípravy koktejlu chladiť.
- Pohár na miešanie naplňte ľadom a postupne pridajte whisky, rum, portské víno a po jednej kvapke z oboch bitters.
- Chvíľu miešajte, aby sa zmes ochladila, ale nie veľmi zriedila vodou z ľadu.
- Vyprázdnite koktejlový pohár a cez sitko doňho prelejte obsah pohára na miešanie.
- Podávajte. (9)
Záver
Lagavulin je výbornou voľbou na spoznávanie sveta tradičných škótskych whisky. Ich produkty sú síce o niečo drahšie než whisky, ktoré bežne kúpite v našich obchodoch, no kvalitou sa s nimi dajú len ťažko porovnávať. Preto najbližšie, keď budete mať chuť na dobrú whisky, neváhajte a zvoľte niektorú z ponuky Lagavulin.
Zdroje:
(1) Lagavulin Distillery – https://www.diffordsguide.com/producers/230/lagavulin-distillery/history
(2) Diageo – https://en.wikipedia.org/wiki/Diageo
(3) Lagavulin Distillery – https://islay.com/about-islay/islay-distilleries/1810/lagavulin/
(4) Lagavulin Distillery – https://en.wikipedia.org/wiki/Lagavulin_distillery
(5) The History of Lagavulin – https://www.malts.com/en-gb/distilleries/lagavulin/history-of-lagavulin
(6) Behind the Scenes at Lagavulin Islay Whisky – https://www.drinkspirits.com/scotch-whisky/scenes-lagavulin-islay-whisky/
(7) Lagavulin 16 Years Old – https://www.masterofmalt.com/whiskies/lagavulin/lagavulin-16-year-old-whisky/
(8) Lagavulin – https://www.heureka.sk/?h%5Bfraze%5D=lagavulin
(9) 5 Inspired Islay Whisky Cocktails – https://islaycottages.com/blog/5-inspired-islay-whisky-cocktails/