RECEPT: Grilovaný zeleninový špíz so syrom feta
VYSKÚŠAJ ZADARMO |
---|
OMEGA 3 z nórskeho lososa ZADARMO |
Výživový doplnok pre chrupavky, kosti a svaly ZADARMO na 30 dní |
Vitamín K2 - mesačné balenie zadarmo |
Pravý ženšen na 30 dní zadarmo |
Pri predstave grilovaného jedla už dávno neplatí, že sa jedná výlučne o tučné a mastné pokrmy. Prerastená slanina a nemenej slávne „špekačky“ môžete nahradiť zdravou zeleninou, syrmi alebo rybami. Tie nezaťažia váš žalúdok a vy si nemusíte odopierať teplé letné večery strávené pri grilovaní a popíjaní chutného vína.
Doba prípravy: 40 minút / Náročnosť: ľahká / Množstvo: 4 porcie
Ingrediencie (4 zeleninové špízy):
- 100 g syru feta
- 100 g čerstvých šampiňónov
- 8 kusov cherry paradajok
- 1 žltá paprika
- ½ zelenej cukety
- ½ žltej cukety
- olivový olej
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup:
Príprava receptu vám nezaberie viac ako 10 minút a zvládne ho aj začiatočník v grilovaní.
Najskôr si očistíme všetku zeleninu a šampiňóny zbavíme vrchnej šupky. Potom nakrájame papriku, cukety a syr feta na menšie kúsky, ktoré budú približne rovnakej veľkosti. Pri krájaní syra buďte opatrnejší, pretože sa môže ľahko rozpadnúť.
Potom už len stačí striedavo ponapichovať kúsky zeleniny a syra na špajdle. Pri grilovaní zeleniny so syrom je ideálne použiť špeciálne tácky na grilovanie alebo poukladať špízy na alobal, pretože syr by sa mohol príliš roztopiť alebo veľmi opiecť. Pre dochutenie môžeme použiť olivový olej, korenie a soľ. Grilujeme približne 20 minút počas ktorých špízy párkrát otočíme. A nezabudnite, že základom dobrého grilovania je dobre rozohriaty gril.
Dobrú chuť!
Vedeli ste, že?
Feta je názov známeho gréckeho syra, ktorý je najčastejšie vyrábaný z čerstvého ovčieho mlieka alebo zmiešaním ovčieho a kozieho mlieka. V obchode ho nájdete naložený v slanom náleve, ktorý mu dodáva charakteristickú chuť. To je aj dôvod, prečo jedlá dochutené fetou nemusíte soliť. Syr feta patrí so svojimi približne 50 % tuku medzi tučnejšie syry, avšak je dobrým zdrojom bielkovín a v primeranom množstve si ho môžete dopriať tak v teplej ako aj studenej kuchyni.