Diplomático: Kráľ rumov
VYSKÚŠAJ ZADARMO |
---|
OMEGA 3 z nórskeho lososa ZADARMO |
Výživový doplnok pre chrupavky, kosti a svaly ZADARMO na 30 dní |
Vitamín K2 - mesačné balenie zadarmo |
Pravý ženšen na 30 dní zadarmo |
Populárny, nenahraditeľný, legendárny. Aj takýmito superlatívmi býva rum Diplomático častovaný. A čo jeho chuť? Jednoducho skvostná. Práve jej vďačí za všetky predošlé chválospevy. Diplomático je za každých okolností diplomatický, avšak v porážaní konkurencie je nezastaviteľný.
Kde kúpiť rum Diplomático?
Majitelia obchodných reťazcov by prichádzali o veľké tržby, keby rum Diplomático vyčiarkli zo svojich regálov. Svetoznámy rum preto zoženiete takmer kdekoľvek. Najväčšiu istotu predstavujú veľké obchodné reťazce, akými sú Tesco, Kaufland a Billa. V prípade, že sa schyľuje k veľkej oslave, tak v Metre kúpite aj XXL balenie tohto rumu. Jednou z možností nákupu je i Heuréka. Zvyčajne sa jeho cena pohybuje okolo tridsať eur, exkluzívnejšie fľaše sú však podstatne drahšie.
PREDAJ ALKOHOLU |
---|
História
Pri úpätí andského pohoria vo Venezuele stojí destiláreň Diplomático. Jej umiestnenie nie je náhodné, ale strategické. Oblasť je známa kvalitnou pitnou vodou a rozsiahlymi plantážami cukrovej trstiny, bez ktorej by sa rum nezaobišiel. Jedna z najväčších vinárskych a alkoholových spoločností sveta, LUSA, vlastnila destiláreň po väčšinu jej existencie. K zmene došlo až v roku 2002. LUSA zmenila majiteľa, stala sa 100 % venezuelskou firmou a vymenila označenie LUSA za DUSA. DUSA je hrdá na svoj rodinný pôvod a stále pretrváva vo forme menšieho podniku. (1)
Logo
Don Juancho nie je žiaden drogový boss, ale venezuelský džentlmen, ktorého tvár sa dnes vyníma na logu značky Diplomático. Don Juan Meléndez usilovne objavoval, študoval, miešal a skúšal, aby zlepšil kvalitu venezuelského rumu. (1)
Výroba
Diplomático používa vlastný postup na prípravu rumu. Ako prebieha jeho výroba a koľko práce sa ukrýva za jednou fľašou rumu Diplomático?
Cukrová trstina
Proces výroby rumu Diplomático sa začína pri cukrovej trstine. Spoločnosť DUSA využíva až desať rozličných druhov cukrovej trstiny. K najčastejšie používaným patria Calan Point, Venezuela a Romana. Spoločnosť Diplomático tiež podporuje organizáciu Fundacaña Venezuela, ktorá sa venuje šľachteniu špeciálnej cukrovej trstiny s názvom Diplomatica. Výskum a testovanie zabralo organizácii desať rokov. (1)
Fermentácia
Na fermentáciu sa používa melasa z cukrovej trstiny s vysokým obsahom cukru, nízkym obsahom “popolčeka” a nízkou viskozitou. Melasa je využívaná na výrobu ľahkého svetlého rumu. Naopak, trstinový med pomáha k vzniku komplexnejších rumov. DUSA si vyrába vlastné droždie, za pomoci ktorého sa cukor z trstiny mení na alkohol. Rum vyrobený z melasy sa fermentuje jeden deň. Rum z trstinového medu potrebuje na fermentáciu až dva dni. (1)
Destilácia
Alkohol, ktorý fermentáciou vznikol, je zohriaty v destilačných prístrojoch. Zvýšená teplota a proces destilácie zabezpečia, že sa alkohol rozloží na osobitné komponenty. Odparený alkohol je neskôr skondenzovaný. Tým vznikne hrubý alkoholický produkt. Tento proces je pri výrobe rumu kľúčový, pretože mu zabezpečuje jeho špecifické vlastnosti a charakter. (1)
Zrenie
Rum zreje v sudoch po bourbone alebo whiskey. Diplomático Single Vintage a Ambassador zrejú v sudoch po Oloroso sherry a Pedro Ximénez. Po zrení nasleduje fáza blendingu (miešania), po ktorej putuje väčšina rumov do obchodných skladov. Nie však všetky. Single Vintage a Ambassador sa po blendingu vracajú naspäť do sudov, kde je zavŕšený proces ich výroby. (1)
Blending
Počas blendingu sú jednotlivé vzorky rumu Diplomático kombinované. Zodpovednosť je na pleciach tímu, ktorý usilovne pracuje na tom, aby vznikali nové chutné kombinácie. (1)
Produkty
Na rozdiel od loga, v ktorom je tvár iba jedna, Diplomático rum ich má hneď niekoľko.
Mantuano
Rum, ktorý poteší rovnako toho, kto si ho chce vychutnať osobitne, ako aj toho, kto uprednostňuje koktejl. Mantuano je zmes rumov zrejúcich osem rokov. Vyznačuje sa vôňou sliviek, dubového dreva a korenín. Vo vôni sú aj stopy vanilky a sušeného ovocia. (1)
Reserva Exclusiva
Tím majstra blendera spolupracuje, aby sa rumy zrejúce niekedy až dvanásť rokov spojili a vytvorili rum s dlhotrvajúcim záverom. Reserva Exclusiva vás poteší vôňou sladkého drievka, karamelu a pomarančovej kôry. (1)
Planas
Pomenovaný po lokalite, kde stojí destiláreň Diplomático, ťaží z prírodného bohatstva venezuelských hôr. Tento biely rum je zmesou rumov zrejúcich šesť rokov a je plný exotických tónov. Delikátny záver si najlepšie vychutnáte s ľadom. (1)
Ambassador
Exkluzívny rum Ambassador zreje prinajmenšom dvanásť rokov v sudoch z bieleho duba. Keď je dosiahnutý požadovaný level zrelosti, rum putuje do sherry sudov po Pedro Ximénez. Pobyt v sherry sudoch prepožičiava rumu Ambassador chuť portského vína, sušeného ovocia a cigár. Škorica, údené drevo a muškátový orech sa starajú o jemný a veľmi pozvoľný záver. Ambassador je najlepšie vychutnať si osobitne. (1)
Single Vintage
Podobne ako Ambassador, aj Single Vintage patrí medzi špičku značky Diplomático. Po dvanástich rokoch zrenia v sudoch po bourbone a whiskey putuje do Oloroso sudov. Tam pobudne dovtedy, dokým nenačerpá hlboký drevitý profil. Význačnými sú vône vanilky, korenia a mandlí. Sústredený degustátor odhalí aj stopy tabaku, karamelu a dubového dreva. Farba rumu Single Vintage je krvavočervená, čím ešte narastá na výnimočnosti. (1)
Batch Kettle
Na jeho výrobu je používaný špeciálny destilačný systém z Kanady, vytvorený za účelom produkcie whiskey. Batch Kettle je vyrobený z medu cukrovej trstiny a zreje v bielych dubových sudoch šesť rokov. Pôvodne slúžili tieto sudy na uskladnenie bourbonu a whiskey, prepožičiavajú preto rumu údenú arómu presýtenú vôňou dreva. Batch Kettle obsahuje chuť ovocia, vanilky, lúčnych kvetov, opečeného karamelu. Má temnú mahagónovú farbu. (1)
Barbet
Destilačný systém využívaný na produkciu tohto rumu pochádza z Francúzska. Barbet Rum sa skladá z cukrovej melasy. Je svetlejší a ľahší ako Batch Kettle, ktorý je vyrobený z trstinového medu. Zreje iba štyri roky v sudoch po bourbone a whiskey. Má mierne suchý charakter a prekvapí vás množstvom citrusových chutí. Dlhotrvajúci záver je vláčny a lahodný. Farba rumu Barbet je tmavooranžová. (1)
Pot Still
Medený destilačný systém zo Škótska sa začal na výrobu Pot Still používať v roku 1959. Tento rum zreje v malých sudoch z bieleho amerického duba, kým dozreje. Príznačné sú preň tropické a vanilkové tóny a tmavá zlatá farba. (1)
Koktejly
Niet nad osviežujúci rumový koktejl. S týmito tipmi spestríte váš večerný život ako nikdy predtým.
Old Fashioned Twist
Koktejl Old Fashioned Twist sa v barmanskej príručke prvý raz objavil v roku 1860. V texte stálo, že na jeho výrobu má byť použitý gin. O pár desaťročí neskôr prišiel James E. Pepper, bourbonský aristokrat, s nápadom zameniť klasický gin za bourbon. Dnes používame na prípravu Old Fashioned Twist rum Reserva Exclusiva. Výsledok je tak lahodný, až sa núka myšlienka, že použitie Reserva Exclusiva zamýšľali už pôvodní autori receptu. Bohatá, horká citrusová chuť je doplnená o jedinečnú chuť Angostura Bitters a cukrového sirupu.
Na prípravu tohto receptu budete potrebovať:
- 50 ml Reserva Exclusiva
- 5 ml cukrového sirupu
- 3 kvapky Angostura Bitters.
Všetky ingrediencie umiestnite do masívneho skleneného pohára plného ľadových kociek. Poriadne premiešajte. Výsledok ozdobte pomarančovou kôrou. Nazdravie! (1)
Presidente
Tento recept bol vraj vytvorený počas obdobia prohibície na Kube. V USA bolo pitie alkoholu zakázané, nie však v oblasti Karibiku. Koktejl narástol na popularite až po skončení prohibície, pričom najviac fanúšikov si našiel na Floride. Do zbytku USA sa rozšíril až neskôr. Je vraj taký dobrý, že by ste sa nemuseli hanbiť ponúknuť ho ani prezidentovi.
Čo budete na tento drink potrebovať:
- 45 ml Diplomático Reserva
- 15 ml Vermút Rosso
- 10 ml Orange Curacao (citrusový likér s príchuťou rumu, ľahko dostať aj na Slovensku)
- kvapka Grenadíny (sirup z granátových jabĺk).
Prísady zmiešajte s ľadom a prelejte do vychladeného pohára. Ako ozdobu môžete použiť pomarančovú kôru. (1)
Dark and Stormy
Drink s Diplomático Mantuano a zázvorovým pivom je ideálny aj pre začiatočníkov. Recept vznikol v období po 1. svetovej vojne v továrni na zázvorové pivo vedenej spoločnosťou Royal Naval Officer’s Club. Námorníci rýchlo zistili, že kombinácia tmavého rumu a svetlého zázvorového piva je prekvapivo dobrá. Elegantný a svieži koktejl si teraz môžete vychutnať aj vy.
Pripravte si nasledovné položky:
- 60 ml Diplomático Mantuano
- 20 ml čerstvej citrónovej šťavy
- pár kvapiek Angostura Bitters
- 180 ml zázvorového piva
Nalejte rum do vysokého pohára s ľadom. Pridajte sirup Angostura Bitters a pokračujte zázvorovým pivom. Na záver do pohára pridajte citrónovú šťavu. Na ozdobenie je ideálne použiť citrónové koliesko alebo plátky zázvoru. (1)
Zhrnutie
Venezuelský rum Diplomático nie je kráľom medzi rumami pre nič za nič. Má za sebou dlhú históriu. Šľachtí ho poctivá domáca práca za použitia lokálnych surovín, nedostupných mimo krajinu pôvodu. Má plnú a na tóny bohatú chuť, vďaka ktorej môže byť vychutnávaný sólo. Napriek tomu existujú desiatky drinkov, ktoré sa bez rumu Diplomático nezaobídu. Niektoré z nich sme uviedli aj v tomto článku. Ich prípravu hravo zvládnete i sami. Dobre namiešaný koktejl osvieži každú zábavu.
Zdroje:
(1) The Heart Of Rum – https://rondiplomatico.com