ARARAT: Legendárna arménska brandy
VYSKÚŠAJ ZADARMO |
---|
OMEGA 3 z nórskeho lososa ZADARMO |
Výživový doplnok pre chrupavky, kosti a svaly ZADARMO na 30 dní |
Vitamín K2 - mesačné balenie zadarmo |
Pravý ženšen na 30 dní zadarmo |
Ararat je najznámejšou značkou brandy v Arménsku. Pomenovanie dostala po biblickej hore Ararat, ktorá sa týči nad Jerevanom, hlavným mestom Arménska. Ararat brandy je vyrobená z miestneho bieleho hrozna, sliviek, marhúľ, orechov a pramenitej vody. Vo svete je považovaná za luxusný nápoj a mimo Arménska si za ňu priplatíte.
Kde kúpiť brandy Ararat?
Kúpiť brandy značky Ararat by na Slovensku nemal byť žiaden problém. V obchodných reťazcoch, ako je Tesco či Billa ju nájdete v bežnej ponuke. Cena v kamennom obchode sa za 0,7 l pohybuje na úrovni 20 €. Pokiaľ by ste chceli kúpiť Ararat výhodnejšie, zamerajte sa na online obchody s alkoholom. Cena je nižšia niekde aj o 5 €, čo je už celkom slušné. Pokiaľ chcete zistiť, či je Ararat v akcii, zavítajte na Heureku. Porovná vám ceny a vy sa budete vedieť ľahšie rozhodnúť.
PREDAJ ALKOHOLU |
---|
História
Ako hovoria legendy, história arménskej brandy siaha až do čias, keď Noe zasadil prvý vinič na svahoch Araratu. Podľa Biblie je to miesto, kde Noemova archa našla svoje útočisko.
Prvá továreň na brandy v Arménsku
Výroba arménskej brandy, ktorá je známa po celom svete, siaha až do roku 1887. Vtedy Yerevan Brandy Company uzrela svetlo sveta. Obchodník Nerses Tairyan začal ako prvý v Jerevane s francúzskou technológiou výroby alkoholu. Inšpiroval sa svojím bratrancom Vasilom Tairovom, skúseným vedcom a vinárom. Nikto nepoznal jedinečné podmienky v údolí Araratu a kvalitu miestneho hrozna tak dobre ako on.
S finančnou podporou priateľov zariadili destilérku a priestory tak, aby boli vhodné pre zrenie liehovín. Ich podnik bol technologickým prelomom, čo vytvorilo nové možnosti na obchod s brandy v Arménsku. (1)
Trvalo iba štvrť storočia, kým arménska brandy získala celosvetové uznanie. Avšak, kvôli absencii železničnej trate na vtedajšom území Arménska, bol problém s vývozom. Nerses sa preto v roku 1899 rozhodol predať destilérku do rúk firmy N.L. Shustov and Sons. (3)
Shustov a arménska brandy
Do roku 1914 bolo v Arménsku už 15 závodov na brandy. Najväčšou bola továreň, ktorú Shustov&Sons odkúpil od Tairyana. Jej rozvoj naberal skutočne vysoké tempo. Majitelia si uvedomili, aké vzácne a vhodné je údolie Araratu na pestovanie hrozna. A tak sa podnik shustovskej brandy neustále rozširoval. Francúzska technológia výroby a francúzske vzdelanie manažéra boli zjavným dôvodom kvality vtedajšej arménskej brandy. (3)
Po revolúcii
Podnik Shustov&Sons bol po revolúcii znárodnený vládou prvej arménskej republiky. Spoločnosť bola v roku 1923 pripojená k Ararat Wine and Brandy Trust. Súčasťou boli aj ďalší výrobcovia alkoholu. Nezmenená technológia a kvalitné odrody hrozna zabezpečovali úspech arménskej brandy aj v sovietskych časoch. (3)
Veľké úspechy spoločnosti boli spájané s menom Markar Sedrakyan, vedúcim expertom a majstrom. Jeho výtvory získali početné množstvo ocenení na medzinárodných súťažiach. Jeho najdôležitejším úspechom bol však vývoj výroby a nová továreň. V roku 1948 nastali organizačné zmeny. Podnik sa rozdelil na dve samostatné entity. Vznikli tak Yerevan Ararat Brandy Factory a Yerevan Brandy Company. (1)(4)
Yerevan Brandy Company
V roku 1953 sa pod vedením Sedrakyana presťahovala Yerevan Brandy Company do nových priestorov. Nová budova bola zhotovená špeciálne pre produkciu brandy. Navrhol ju architekt Hovhannes Margaryan. Budova je považovaná za jeden z najlepších architektonických počinov sovietskej architektúry v Jerevane. Po rozpade Sovietskeho zväzu arménska vláda predala podnik za 30 miliónov dolárov. (4)
Koncern Pernod Ricard
V roku 1998 sa Yerevan Brandy Company stala súčasťou celosvetového koncernu Pernod Ricard. Francúzska medzinárodná spoločnosť patrí medzi popredných svetových lídrov v distribúcii alkoholu. Po celom svete vlastní okrem Araratu širokú škálu ďalších značiek destilátov. (1)
Proces výroby
Arménska brandy Ararat je vyrobená z bieleho hrozna a pramenitej vody. Čo všetko stojí za celým procesom výroby?
Hrozno
Výroba tejto brandy začína dôkladnou starostlivosťou o vinice v údolí hory Ararat. Arménsky vinič je zaliaty slnkom až 300 dní v roku. Rozmanitosť pôdy, špecifickosť podnebia a kvalitné hrozno stoja za bohatou chuťou Araratu. Hrozno je z viníc zbierané ručne. Vinohradníci pracujú celý september takmer bez prestávky, aby hrozno nestratilo svoje vlastnosti.
Na získanie šťavy z hrozna sú použité pneumatické lisy. Navrhnuté boli pre výrobu drahých šumivých vín, aby nepoškodili semienka ani šupky. Vďaka jemnému lisovaniu hrozno nestratí svoju chuť a vôňu. Po lisovaní je hroznová šťava pripravená na fermentáciu. Po nej vznikne nápoj podobný bielemu vínu, ktorý je potrebný pre ďalší krok – destiláciu. (1)
Alkohol
Premena vína na brandy je komplexný proces. Vzniknuté víno prechádza dvomi fázami destilácie – primárnou a sekundárnou, tzv. frakčnou. Výsledkom destilácie je lieh, ktorý sa destiluje ešte raz. Po frakčnej destilácii sa lieh rozdelí na tri časti – hlavu, srdce a chvost. Ararat brandy však zaujíma iba srdce – najčistejšia, najmenšia a najjemnejšia zložka. (1)
Sudy
Po destilácii prejde brandy dlhým procesom zrenia v dubových sudoch. Zrenie je zložitý proces, ktorý trvá niekoľko rokov až desaťročí. Duby, z ktorých sa vyrábajú sudy pre Ararat, musia byť staršie ako 70 rokov. Sudy sú spracované ručne, priamo vo fabrike.
Najmladšia Ararat brandy zrie minimálne 3 roky. Najstaršia 50. Tento čas zrenia je potrebný na to, aby brandy získala požadovanú arómu, farbu a chuť. Sudy z kaukazského duba majú výnimočné zloženie. Vďaka nim získa Ararat svoj charakter s tónmi sušeného ovocia, vanilky a čokolády. (1)
Miešanie
Miešanie je vyvrcholením procesu výroby brandy. Je to najtvorivejšia časť celého reťazca. Miešanie brandy si vyžaduje emocionálnu a fyzickú rovnováhu. Je to forma umenia. Majster blender pracuje s destilátmi rôzneho veku a z rôznej odrody hrozna. Dôležitú úlohu v miešaní zohráva voda. Do brandy Ararat sa pridáva iba pramenitá voda Katnakhpyur.
Namiešaná zmes sa nechá ešte nejaký čas odležať v sudoch. Chute sa spoja, znásobia a brandy Ararat je na svete. Posledný krok nie je nič iné ako samotné fľaškovanie. (1)
Sortiment
Yerevan Brandy Company nenecháva nič na náhodu a vytvorila niekoľko druhov Ararat brandy. Predstavíme si zopár najpopulárnejších.
Ararat 5 Stars
5-ročný Ararat “Five Stars” patrí medzi najobľúbenejšie druhy brandy Ararat. Vonia výrazne po zrelých slivkách, ktoré dopĺňajú tóny broskyne a čiernych ríbezlí. Ararat Five Stars je vhodným spoločníkom na slávnostné chvíle či pohodový večer s priateľmi.
Ararat Apricot
Ararat “Marhuľa” má bohatú a intenzívnu arómu s jemnou a sviežou chuťou. Tóny zrelého ovocia doplnené o sladké drievko a vanilku pretrvávajú v jemnej chuti nápoja. Ararat Apricot má sladký záver čerstvých marhúľ. Zrie 6 rokov. Najlepšie chutí so štedrou dávkou ľadu.
Ararat Otborny
7-ročná brandy Ararat Otborny je nástupcom prvej archívnej arménskej brandy z roku 1902. Zacítite v nej ľahkú vôňu čerstvej pomarančovej kôry. Arómu nahrádza chuť karamelu a horkých mandlí. Tejto historickej zmesi sa poteší aj nejeden znalec dobrej brandy.
Ararat Akhtamar
O tejto 10-ročnej brandy sa hovorí ako o najemocionálnejšom diele zo všetkých Ararat brandy. Výrazné tóny slivky dopĺňa náznak včelieho vosku a vlašské orechy. Táto fľaša je vhodná ako darček pre každého, kto dokáže oceniť umenie.
Ararat Vaspurakan
Vaspurakan je 15-ročná brandy, ktorá symbolizuje úctu a rešpekt k remeslu. Za pätnásť rokov v dubových sudoch nasiakla vôňou dreva, korenia a kávy. Jej sladká chuť po sušenom ovocí vás preto možno prekvapí.
Ararat Nairi
Ararat Nairi odpočíva v sudoch 20 rokov, kým príde jej čas. Jej sýta vôňa je doplnená o tóny píniových orechov, medu a jemného čierneho korenia. Nairi je symbolom oslavy víťazstva. Je preto dokonalým darčekom pre skutočných víťazov.
Ararat Dvin
Dvin je jednou z exkluzívnych kolekcií Ararat brandy. Traduje sa, že práve Dvin bola brandy, ktorá tak zachutila Churchillovi. Vďaka dlhšiemu zreniu v dubových sudoch je nasiaknutá klasickou dymovou vôňou s nádychom klinčeka. V jej chuti objavíte aj sladké lieskové orechy. Ako jediná Ararat brandy nemá obsah alkoholu 40 %, ale 50 %.
Ararat 30 Erebuni
Vzácna tridsaťročná brandy oplýva nádhernou vôňou a zamatovou chuťou. Sušené ovocie s praženými lieskovcami je zakončené trpkou dubovou kôrou s marhuľami a slivkami. Je dokonalou zmesou vyše tridsiatich vzácnych a archívnych destilátov. Vďaka nim má krásnu jantárovú farbu s náznakom mahagónu.
Ararat 50 Erebuni
Päťdesiatročná brandy je skutočným majstrovským dielom. Je tichým svedectvom skutočnej oddanosti výrobcov brandy. Je hlboká, intenzívna a komplexná. Príjemná sladká chuť a jemnosť zostarnutého dubového dreva vám učaruje.
Ďalšie druhy Ararat brandy
- Ararat Yerevan
- Ararat Armenia
- Ararat Single Cask
- Ararat Aznavour
- Ararat Ani 6
- Ararat 3 Stars (1)
Drinky
Možno by ste si to nemysleli, no brandy je skutočne vhodná ingrediencia na miešané drinky.
Melon Santini
Pripravte si leto do pohára kedykoľvek počas roka. Osviežujúci koktejl s príchuťou melónu a marhúľ vám to umožní.
Čo budete potrebovať?
- 50 ml Ararat
- 20 ml marhuľového sirupu
- 25 ml citrónovej šťavy
- 20 ml melónového pyré
- ľad
Najprv si pripravte melónové pyré z čerstvého žltého melónu. Následne vložte všetky ingrediencie do šejkra a poriadne premiešajte. Zmes nalejte do pohára s ľadom a podávajte. Drink môžete ozdobiť kúskami melóna na vrchu. (1)
Arabeska
Nakoľko brandy zreje v dubových sudoch, má príjemnú orieškovú príchuť. So sušeným ovocím a orechami preto tvoria skvelú kombináciu. Vyskúšajte tento nezvyčajný koktejl, ktorý zvýrazňuje klasické tóny brandy.
Čo budete potrebovať?
- 40 ml Ararat
- 150 ml orechového mlieka (napr. mandľového)
- 20 ml ďatlového sirupu
V hrnčeku si zohrejte všetky ingrediencie. Dbajte však o to, aby zmes neprišla do varu. Drink podávajte v pohári, ktorý je vhodný na teplé nápoje. Koktejl môžete posypať pomletými orieškami.
White Mountain
Táto originálna kombinácia brandy a krémovej sladkej zmrzliny dokonale doplní večer v spoločnosti priateľov. Na prípravu tohto drinku vám stačia len dve ingrediencie. Ako sa vraví, niekedy je menej viac.
Čo budete potrebovať?
- 40 ml Ararat
- zmrzlinu podľa chuti
Do koktejlového pohára nalejte brandy. Na vrch položte kopček zmrzliny a podávajte. Nezabudnite však na lyžičku! (1)
Zhrnutie
Brandy je rozhodne iná ako gin, rum či vodka. Pokiaľ chcete vyskúšať niečo nové, “exotické”, arménska brandy Ararat môže byť tým správnym krokom. Na výber máte veľké množstvo druhov a ešte väčšie množstvo receptov na drinky. To znie ako dokonalá kombinácia pre zaujímavý večer s priateľmi.
Zdroje
(1) Ararat Brandy – araratbrandy.com
(2) Ararat (brandy) – wikipedia.org/wiki/Ararat_(brandy)
(3) Ararat koňak – http://ru.wikipedia.org/wiki/Армянский_коньяк
(4) Yerevan Brandy Company – http://en.wikipedia.org/wiki/Yerevan_Brandy_Company