33 najzdravších potravín na svete
VYSKÚŠAJ ZADARMO |
---|
OMEGA 3 z nórskeho lososa ZADARMO |
Výživový doplnok pre chrupavky, kosti a svaly ZADARMO na 30 dní |
Vitamín K2 - mesačné balenie zadarmo |
Pravý ženšen na 30 dní zadarmo |
Jeme preto, aby sme žili. Jedlo je našim zdrojom energie – to je jasný fakt, ktorý si ale pri každodenných povinnostiach nestíhame uvedomovať.
Jedlo je pre nás samozrejmosťou a niekedy zabúdame, aké účinky má na náš organizmus. V tele spúšťa mnoho neuveriteľných reakcií, ktoré nás chránia a dokonca nám pomáhajú pri rôznych ochoreniach.
Nasledovný zoznam obsahuje 33 potravín, ktoré sa radia medzi najzdravšie potraviny na svete. Dozviete sa, aké účinky majú na naše zdravie a príklady výživných látok, ktoré obsahujú.
Obsah článku
- 1 1. pohánka
- 2 2. pšeno
- 3 3. hnedá ryža
- 4 4. quinoa
- 5 5. hovädzie mäso
- 6 6. kuracie mäso
- 7 7. jahňacie mäso
- 8 8. ryby
- 9 9. mrkva
- 10 10. brokolica
- 11 11. špenát
- 12 12. zemiaky
- 13 13. avokádo
- 14 14. čučoriedky
- 15 15. marhule
- 16 16. banány
- 17 17. jahody
- 18 18. chia semená
- 19 19. kešu
- 20 20. ľanové semená
- 21 21. mandle
- 22 22. vlašské orechy
- 23 23. vajcia
- 24 24. jogurt
- 25 25. mlieko
- 26 26. syr
- 27 27. fazuľa
- 28 28. hrach
- 29 29. šošovica
- 30 30. tofu
- 31 31. tempeh
- 32 32. čierne korenie
- 33 33. bazalka
1. pohánka
- chráni cievy, pôsobí ako ochrana pred voľnými radikálmi a vznikom rakoviny, zlepšuje imunitu a podporuje srdcovocievny systém
- rutín, horčík, železo, draslík, vápnik, fosfor, nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny B1, B2, E, C
2. pšeno
- má vyvážený pomer bielkovín, tukov a sacharidov, znižuje krvný tlak, chráni srdce, pomáha pri astme, migrénach, znižuje riziko vzniku cukrovky, pomáha predchádzať žlčovým kameňom, prečisťuje obličky a detoxikuje organizmus
- horčík, meď, fosfor, mangán
3. hnedá ryža
- detoxikuje organizmus, je výborná pre udržiavanie zdravej váhy, znižuje riziko rakoviny hrubého čreva a cukrovky, znižuje cholesterol, pomáha pri srdcovocievnych ochoreniach a chráni pred žlčovými kameňmi
- mangán, fosfor, železo, vitamíny skupiny B, selén, horčík, vláknina, esenciálne mastné kyseliny
Ostatné druhy ryže sú taktiež veľmi zdravé. Napríklad biela ryža vzniká spracovaním hnedej, pričom sa síce stratia niektoré výživné látky, ale na druhej strane je ľahšie stráviteľná a vhodná pri črevných ťažkostiach.
4. quinoa
- je výborným zdrojom bielkovín a esenciálnych mastných kyselín, má protizápalové a antioxidačné vlastnosti
- vysoké množstvo bielkovín, vitamíny C, beta karotén, riboflavín, thiamín, kyselina listová, mangán, vápnik, horčík, draslík, železo, zinok, meď, fosfor, vláknina
Na to, aby bolo mäso kvalitné, musí pochádzať z ekologického hospodárstva zo zvierat, ktoré žijú v prirodzených podmienkach a sú kŕmené vhodnou stravou.
5. hovädzie mäso
- znižuje riziko imunitných a zápalových ochorení, udržiava svalovú hmotu a zlepšuje reguláciu hladiny cukru v krvi
- vitamíny skupiny B, bielkoviny, vitamíny E, beta karotén, omega 3 mastné kyseliny, selén, zinok, fosfor, cholín, kyselina pantoténová
6. kuracie mäso
- je významným zdrojom bielkovín, pôsobí ako prírodné antidepresívum a zabraňuje úbytku kostnej hmoty
- vitamíny B3, B6, B12, bielkoviny, selén, fosfor, cholín, kyselina pantoténová
7. jahňacie mäso
- znižuje riziko zápalových a srdcových ochorení, napomáha zdravému rastu vlasov, nechtov, kostí a udržiava zdravý stav pokožky
- omega 3 mastné kyseliny, bielkoviny, vitamíny skupiny B, selén, zinok, síra, fosfor
Vo všeobecnosti sú všetky druhy rýb žijúce vo vhodnom prostredí zdraviu prospešné.
8. ryby
- sú ľahko stráviteľné, obsahujú dôležité živiny, ktorých väčšina ľudí neprijíma dostatok, pôsobia priaznivo na kĺby, sú užitočné pre činnosť mozgu, majú protizápalové účinky, znižujú riziko infarktu, mŕtvice a cukrovky, medzi najzdravšie ryby sa radia losos, tuniak, sardinky a treska
- jód, vitamíny B, D, E, omega 3 mastné kyseliny, vysoko kvalitné proteíny
Všetky druhy ovocia a zeleniny sú vo všeobecnosti zdravé.
9. mrkva
- je bohatým zdrojom antioxidantov, znižuje riziko srdcovocievnych ochorení, prospieva zraku a znižuje riziko rakoviny hrubého čreva
- vitamíny A, K, C, B6, biotín, vláknina, molybdén, draslík, mangán
10. brokolica
- správne pripravená brokolica poskytuje veľké množstvo zdravotných benefitov, znižuje cholesterol, má silný detoxikačný vplyv na organizmus, pôsobí protizápalovo, antioxidačne, preventívne proti rakovine a podporuje tráviaci systém
- vitamíny K, C, chróm, vláknina, kyselina pantoténová
11. špenát
- pôsobí protizápalovo a preventívne proti rakovine, obsahuje množstvo antioxidantov a udržiava zdravie kostí
- vitamíny K, A, mangán, kyselina listová, horčík, železo, meď
12. zemiaky
- pri správnej príprave sú nízkokalorické, majú vysoký obsah vlákniny, chránia pred srdcovocievnymi chorobami a posilňujú nervový systém
- vitamíny B6, C, draslík, meď
Sladké zemiaky – batáty tiež zaraďujeme medzi najzdravšie svetové potraviny.
13. avokádo
- udržiava zdravý krvný tlak, je prospešné pre srdce, zlepšuje metabolizmus a znižuje riziko srdcového infarktu
- kyselina pantoténová, vláknina, vitamíny K, B6, E, C, meď, kyselina listová
14. čučoriedky
- obsahujú najvyššie množstvo antioxidantov spomedzi všetkého ovocia a zeleniny, chránia cievy a srdce, pomáhajú pri cukrovke, zlepšujú zrak, pôsobia preventívne proti rakovine a infekciám rôzneho druhu
- vitamíny K, C, mangán, vláknina, meď
15. marhule
- sú významným zdrojom antioxidantov, chránia nás pred zápalmi a zhoršovaním zraku, zvyšujú vitalitu a spevňujú pokožku
- beta karotén, vláknina, vitamíny C, A, draslík, meď
16. banány
- udržiavajú zdravý krvný tlak a činnosť srdca, regulujú trávenie a napriek sladkej chuti majú nízky glykemický index, čo z nich robí spolu s jedinečnou zmesou vitamínov, minerálov a sacharidov obľúbené ovocie vytrvalostných športovcov
- draslík, vitamíny B6, C, biotín, mangán, vláknina, meď
17. jahody
- sú výborným antioxidantom, urýchľujú látkovú výmenu, pomáhajú pri DNE a reumatizme, sú protizápalové, chránia srdce a cievy, znižujú riziko cukrovky a chránia pred rakovinou
- vitamín C, mangán, vláknina, jód, kyselina listová, meď, horčík, draslík
Orechy a semená sú zdravé pre ich široké nutričné zloženie.
18. chia semená
- podporujú trávenie, zlepšujú koncentráciu a celkovú činnosť mozgu, nasýtia aj na niekoľko hodín a sú prírodným zdrojom antioxidantov
- kvalitné proteíny, vláknina, vitamíny skupiny B, vápnik, bór, fosfor, horčík, esenciálne mastné kyseliny
19. kešu
- vplývajú priaznivo na hladinu cholesterolu v krvi, podporujú trávenie, zlepšujú náladu, posilňujú kosti, znižujú riziko vzniku žlčových kameňov, pôsobia preventívne pred chorobami žlčníka a znižujú riziko priberania na váhe
- meď, fosfor, mangán, horčík, zinok
20. ľanové semená
- významný zdroj vlákniny v ľanových semenách je prospešný pre tráviaci trakt, zvyšujú imunitu, znižujú krvný tlak a cholesterol, prospievajú vlasom, nechtom a pokožke
- veľa omega 3 mastných kyselín, vitamín B1, meď, mangán, horčík
21. mandle
- chránia naše bunky pred starnutím, Alzheimerovou chorobou a ochoreniami srdca, sú efektívne pri chudnutí, pretože majú sýtiacu schopnosť a urýchľujú metabolizmus
- vláknina, proteíny, vitamíny E, biotín, minerály
22. vlašské orechy
- okrem toho, že chránia mozog, majú mnoho ďalších benefitov – chránia srdce, znižujú cholesterol, spomaľujú starnutie buniek, majú protizápalové účinky a podporujú chudnutie
- omega 3 mastné kyseliny, meď, mangán, vitamíny skupiny B, vitamín E
Mliečne výrobky a vajcia patria medzi základné potraviny. Ľudia na ne bývajú často alergickí alebo intolerantní, ale pre tých, ktorí ich dobre tolerujú sú veľmi zdravé. Dôležité je, aby boli kvalitné, správne spracované a aby pochádzali z ekologického hospodárstva.
23. vajcia
- v porovnaní s ostatnými potravinami poskytujú najviac cholínu zároveň s najnižším počtom kalórií, sú dobrým zdrojom selénu a jódu, ktoré niekedy neprijímame v dostatočnom množstve z potravín
- všetky skupiny vitamínu B, vitamíny D, A, vysoko kvalitné proteíny, selén, jód, molybdén, fosfor, kyselina pantoténová
24. jogurt
- je prospešný vďaka obsahu probiotických kultúr, probiotiká sa stávajú metabolicky aktívne v našom zažívacom trakte a podporujú trávenie a vstrebávanie živín, znižujú tiež riziko vzniku niektorých zažívacích problémov ako je napríklad hnačka, odporúčané množstvo v jogurte je jeden milión a viac živých kultúr
- proteíny, vitamíny B2 a B12, vápnik, fosfor, jód, zinok
25. mlieko
- vďaka obsahu CLA- konjugovanej kyseliny linolovej má mnoho priaznivých účinkov na zdravie – podporuje imunitu, má protizápalové účinky, zlepšuje stav kostí, reguluje hladinu cukru v krvi, znižuje riziko infarktu a udržiava index telesnej hmotnosti
- omega 3 mastné kyseliny, vitamín E, beta-karotén, CLA, vápnik
26. syr
- poskytuje širokú rozmanitosť živín, na druhej strane je potrebné syry konzumovať striedmo pre vysoký obsah kalórií a tuku
- proteíny, vápnik, vitamíny rozpustné v tukoch – A, D, E, K, selén, zinok, beta karotén, všetky vitamíny skupiny B, omega 3 mastné kyselimy, CLA
Výskum preukázal, že strukoviny znižujú riziko srdcových chorôb až o neuveriteľných 82 percent.
27. fazuľa
- vďaka vysokému obsahu rozpustnej vlákniny je prospešná pre srdce, zbavuje telo cholesterolu a reguluje množstvo cukru v krvi, obsah magnézia pomáha uvoľniť tepny, znižuje krvný tlak, patrí medzi významné antioxidanty, podporuje zdravie tráviaceho traktu, špeciálne hrubého čreva
- vápnik, horčík, vitamíny B5, B9, molybdén
28. hrach
- sušený hrach je k dispozícii po celý rok, vďaka vláknine prečisťuje tráviacu sústavu, detoxikuje telo, znižuje cholesterol a udržiava vyrovnanú hladinu cukru v krvi, pomáha predchádzať zažívacím poruchám ako je napríklad syndróm dráždivého čreva
- draslík, horčík, vápnik, fosfor, vitamíny skupiny B, stopové prvky, bielkoviny
29. šošovica
- znižuje hladinu cholesterolu v krvi, je prakticky bez tuku, poskytuje energiu vďaka obsahu železa a sacharidov s nízkym glykemickým indexom
- fosfor, železo, zinok, vitamíny skupiny B, proteíny
Konzumácia sóje je vo všeobecnosti problematická, napríklad sójové múky, rôzne koncentráty a izoláty nie sú považované za zdravé. Tofu a tempeh sú však kvalitné, zdraviu prospešné potraviny.
30. tofu
- vyrába sa fermentáciou, ktorá zvyšuje stráviteľnosť sójových bielkovín a absorpciu živín, kvalitné produkty vyrábané fermentáciou majú pozitívne účinky na zdravie
- vápnik, mangán, meď, selén, proteíny, omega 3 mastné kyseliny
31. tempeh
- vyrába sa fermentáciou rovnako ako tofu, je vynikajúcim zdrojom vápnika pre ľudí, ktorí nemôžu konzumovať mliečne výrobky, pretože sa z neho vstrebáva do organizmu rovnako dobre ako z mlieka, má pozitívny vplyv na srdcovocievny systém a má antioxidačné a protizápalové vlastnosti (podobne aj tofu)
- vláknina, proteíny, meď, vitamín B2
Korenie a bylinky – to je spojenie zdravia a krásnej vône.
32. čierne korenie
- stimuluje chuťové bunky tak, že do žalúdka odošle informáciu, aby produkoval zvýšené množstvo kyseliny chlorovodíkovej, čím zlepšuje trávenie, pôsobí ako karminatívum a diuretikum, je prospešné pre tráviaci trakt vďaka svojím antioxidačným a antibakteriálnym účinkom
- mangán, vitamín K, meď
33. bazalka
- má prospešné účinky hlavne vďaka flavonoidom a éterickým olejom, flavonoidy chránia bunkové štruktúry a chromozómy, éterické oleje nás zbavujú baktérií (Staphylococcus, Enterococcus, Pseudomonas a iné), má protizápalový účinok – uľavuje od zápalových ochorení ako je reumatoidná artritída alebo zápal čriev, najlepšie je jesť ju čerstvú napríklad v šalátoch
- vitamíny K, A, C, mangán, meď
Veríme, že ste sa inšpirovali a zaradíte 33 najzdravších potravín do svojich jedálničkov. Existuje mnoho ďalších zdravých a prospešných potravín. Odporúčame napríklad tento recept plný zdravej zeleniny so syrom. Ktoré potraviny sa osvedčili Vám?
Prajeme dobrú chuť a veľa zdravia!