RECEPT: Ľahký banánový koláč
VYSKÚŠAJ ZADARMO |
---|
OMEGA 3 z nórskeho lososa ZADARMO |
Výživový doplnok pre chrupavky, kosti a svaly ZADARMO na 30 dní |
Vitamín K2 - mesačné balenie zadarmo |
Pravý ženšen na 30 dní zadarmo |
Banány patria medzi tropické ovocie, ktoré si môžeme dopriať počas celého roka. Práve preto sa v našich jedálničkoch vyskytujú z tropického ovocia najčastejšie. Pridať ich môžete aj do jednoduchého banánového koláča, ktorý sa vynikajúco hodí k rannej šálke kávy alebo k zelenému čaju.
Doba prípravy: 1 hodina / Náročnosť: stredná / Množstvo: 8 kusov / Cena: 2,20 €
Ingrediencie:
- 180 g špaldovej múky
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
- 1 čajová lyžička škorice
- 3 polievkové lyžice javorového sirupu
- 3 stredne veľké vajcia
- 2 zrelé banány
- vlašské orechy na dozdobenie
Postup:
1) V miske rozmiešame vajíčka izbovej teploty s javorovým sirupom.
2) Zrelé banány ošúpeme a vidličkou roztlačíme na kašu, ktorú pridáme k rozšľahaným vajciam.
3) V druhej miske zmiešame všetky suché prísady – 180 g špaldovej múky, jednu čajovú lyžičku kypriaceho prášku a jednu čajovú lyžičky mletej škorice.
4) Potom „suchú“ zmes postupne pridávame do „mokrej“, teda k banánom a k vajíčkam. Ak je cesto tuhšie, môžeme pridať trochu vody.
5) Na záver cesto nalejeme do menšej tortovej formy (čím väčšia forma, tým bude koláč nižší a rýchlejšie sa upečie), navrch poukladáme vlašské orechy a banánový koláč dáme piecť pri 170 stupňoch na 30 – 35 minút.
Vedeli ste, že?
Banány obsahujú veľké množstvo draslíka, ktorý zabezpečuje správne fungovanie všetkých orgánov v našom tele. Okrem neho sú banány bohaté na fosfor, horčík, mangán či meď a z vitamínov v nich nájdeme A1, B12 alebo vitamín C. Z výživového hľadiska sa banány odporúčajú jesť najmä športovcom, pretože obsahujú veľa kalórií a zároveň sú ľahko stráviteľné. Nadbytočných kíl sa teda jedením banánov určite nezbavíte. Je to však výborné jedlo po tréningu.
Pri ich kupovaní však vyberajte zrelšie kusy, ktoré majú na sebe aj typické tmavšie fľaky. Vďaka vyššiemu obsahu cukru chutia omnoho sladšie a sú aj ľahšie stráviteľné. Navyše majú aj protirakovinotvorné účinky a niekoľkonásobne viac pomáhajú podporiť imunitu ako banány zelené.