Mlieko - prečo ho ľudia nepijú aj keď môžu? | Výživovo.sk

Prečo ľudia nepijú mlieko aj keď môžu?

kravske mlieko

VYSKÚŠAJ ZADARMO
OMEGA 3 z nórskeho lososa ZADARMO
Výživový doplnok pre chrupavky, kosti a svaly ZADARMO na 30 dní
Vitamín K2 - mesačné balenie zadarmo
Pravý ženšen na 30 dní zadarmo

S mliekom sa vo svojom živote stretol každý. Nemáme však na mysli materské mlieko, ale mlieko kravské, kozie alebo ovčie. V poslednej dobe sa čoraz viac rozmáhajú názory, že mlieko iných živočíšnych druhov nie je pre človeka prirodzené. Podaktorí, často „samozvaní“ odborníci mlieko zatracujú a označujú ho dokonca za zdraviu škodlivé.

Proti nim stoja mliečni obhajcovia, ktorí na jeho pravidelnú konzumáciu nedajú dopustiť a varujú pred rizikami nedostatku výživných látok.

Je pravda, že kvalitné mlieko obsahuje desiatky látok, ktoré telo prirodzene spotrebúva a sú nevyhnutné pre jeho správne fungovanie. Tieto látky v rastlinných náhradách nenájdete.

Nie je mlieko ako mlieko

V článku nebudeme uvažovať s „prázdnym“ mliekom, a teda homogenizovaným a odtučneným krabicovým mliekom zo supermarketov.

Predmetom bude čerstvé mlieko. Ľudia na vidieku majú možnosť takéto mlieko kúpiť priamo od farmára alebo od baču na salaši. V mestách zoženieme na živiny bohaté, surové mlieko v obľúbených automatoch.

UPOZORNENIE: Čerstvé surové mlieko musíme pred konzumáciou prevariť. Nie je však nutné dosiahnuť bod varu. Obľúbený nápoj stačí zahriať na cca. 75℃ a to po dobu 15 sekúnd. Zahubíte tak škodlivé baktérie, avšak mlieko stratí iba minimum prospešných látok.

kravské mlieko

Správne živená a ošetrovaná krava produkuje kvalitné a výživné mlieko

V nasledujúcich bodoch opíšeme najčastejšie dôvody, prečo sa ľudia vyhýbajú mlieku. Zároveň sa pokúsime tento „zlozvyk“ napraviť a primäť ľudí vrátiť sa k strateným návykom.

Dôvod číslo 1: problematické trávenie

Mlieko sa odporúča piť ľuďom iba do istého veku (cca. 40 rokov). S prichádzajúcou starobou totiž klesá v tele prirodzená hladina laktázy. Tento enzým je potrebný pre správne štiepenie laktózy – mliečneho cukru. Pokiaľ je hladina laktázy nízka, pre človeka je mlieko veľmi ťažko stráviteľné a vznikajú tráviace ťažkosti (hnačky, nadúvanie, bolesti).

Ak sa v opise spoznávate, siahnite po kvasených mliečnych výrobkoch. V nich obsiahnutá laktóza bola kvasením (fermentáciou) premenená na mliečnu kyselinu, s ktorej trávením ľudia problém nemajú.

[extra_box_shortcode button_text=“Objednať sa“ button_url=“/objednavka“]Neviete aké mliečne produkty zaradiť do jedálničku? Objednajte sa k našim výživovým poradcom a tí Vám presne určia pomer mliečnych výrobkov.[/extra_box_shortcode]

Ďalšou alternatívou sú dobre vyzreté syry. Na trhu je obrovské množstvo delikátnych druhov syrov zo všetkých kútov sveta. Siahnite po kvalite.

Dôvod číslo 2: nadmiera nekvalitných výrobkov

V obchodoch sa dnes predáva čokoľvek. Aj napriek tomu, že sú potraviny pod drobnohľadom hygienikov a potravinárov, kvalita a bezpečnosť potravín stále nie je dostatočná.

Zákazníkovi sa teda na stôl dostáva mlieko a mliečne výrobky sterilizované, konzervované, ošetrované, dochucované a často krát „ošizené“. Takéto výrobky sú však neraz biologicky mŕtve a v skutočnosti nemajú pre telo takmer žiaden prínos.

Výrobcovia sú pod tlakom, zákazníci chcú čo najlacnejší tovar. Predajcovia odkupujú mlieko čoraz lacnejšie a lacnejšie. Práve preto klesá bežná kvalita a tá ozajstná je 3 x drahšia.

Vstúpme si všetci do svedomia a naveky sa rozlúčme s pekne zabalenými „navoňanými“ výrobkami a naučme sa kde a čo nakupovať. Naše telá sa nám v budúcnosti poďakujú.

jogurt

Zabudnite aj na dochucované a prifarbované „maškrty“ pre deti. Skúste radšej čistý biely jogurt, med, oriešky a ovocie.

Dôvod číslo 3: strach z nákazy a infekcie

Mnohí sa mlieku vyhýbajú, pretože sú vystrašení médiami. Tie často poukazujú na nebezpečenstvo rôznych bakteriálnych ochorení, vírusov a škodlivých mikroorganizmov. Argumentom býva, že väčšina kráv vo veľkochovoch trpí zápalovými ochoreniami vemena.

Neustále kontroly však tejto situácii zabraňujú a to pomerne prísne, keďže v prípade pochybenia je chovateľovi alebo spracúvateľovi závadného mlieka udelená nemalá pokuta. Kontroly vykonávajú hygienické, potravinárske a veterinárske inšpekcie.

Nakazená dojnica je vylúčená z procesu dojenia. Kontaminované mlieko sa vďaka tomu nespracuje a nedostane do výroby.

probiotické baktérie

Pri intolerancii laktózy je vhodné nahradiť čerstvé mlieko jeho kyslými alternatívami (zdroj infografiky)

Dôvod číslo 4: strach z alergie a intolerancie

V „múdrych článkoch“ sa dočítate aj o tom, akým ťažkým alergénom mlieko je. Medzi pojmami intolerancia a alergia na laktózu je nutné rozlišovať.

Alergia na laktózu alebo inú mliečnu zložku (najčastejšie látky bielkovinovej povahy) znamená, že organizmus reaguje na ich výskyt v tele neprirodzene. Alergia sa prejavuje najčastejšie kožnými ekzémami. Pridať sa však môže aj problematické dýchanie, opuchy, zvracanie a nepríjemné kombinácie týchto javov.

Ak máte Vy alebo Vaše dieťa alergiu na mlieko, prestaňte ho konzumovať. Alergia sa sama nevytratí. Informujte sa u lekára alebo výživového poradcu o vhodnej náhrade. Predídete tak nedostatku ostatných prospešných živín v tele.

Naopak intolerancia – neznášanlivosť mlieka má síce podobne agresívnu povahu, nejedná sa však o alergickú reakciu. Intoleranciu spoznáte ihneď. Nutkanie na zvracanie, hnačky, často silné potenie. Telo sa snaží prirodzenými cestami vylúčiť látku, ktorú nevie spracovať.

Pre ľudí s intoleranciou je teda vhodné nájsť iný mliečny produkt, ktorý neobsahuje zložky surového mlieka. Skúšajte a nájdite si favorita, ktorého znesiete. Bola by škoda vylúčiť mlieko zo života úplne.

mliečne výrobky

Výber mliečnych výrobkov je obrovský. Vhodnú variantu si nájde naozaj každý

Pomôžte sebe aj regionálnej ekonomike

Vyššie sme písali o tom, že je vhodné nakupovať lokálne výrobky. Na Slovensku trend ešte nie je natoľko rozšírený, aby Slováci dokázali odolať mlieku z hypermarketu za 0,40 €. Okolité krajiny sú však ekonomicky rozhľadenejšie a obyvatelia tušia, že ak pomôžu „svojim“ pomôžu tak aj sami sebe.

 ZAUJÍMAVOSŤ: V konzumácii mliečnych výrobkov sme takpovediac „na chvoste“. Slovák ročne skonzumuje v priemere 150 kg mlieka alebo výrobkov z neho. Česi dvakrát toľko (340 kg), západ Európy až 350kg. Ako krajina by sme si mali brať príklad od susedov. Nás však zaujímajú hlavne prvé priečky v rebríčku spotreby liehovín.

Čo nájdete v mlieku?

Pozrime sa na približné nutričné hodnoty bežne dostupného mlieka. Obsahuje pre telo potrebné látky. Vylúčiť mlieko zo stravovania neodporúčame.

Látky % odporúčanej dennej dávky Prečo ho potrebujeme?
Vápnik 30% rast a pevnosť kostí, zubov nechtov, svalov, činnosť nervov
Vitamín A 10% dôležitý pre imunitu, vplýva na zrak
Vitamín D 25% napomáha správnemu vstrebávaniu tukov
Vitamín B2 25% podieľa sa na premene živín na energiu
Vitamín B12 15% zlepšuje tvorbu červených krviniek
Fosfor 20% spolu s vápnikom udržuje pevnosť kostí
Proteíny 15% sú výživou pre svalstvo a tkanivá
Zinok 15% udržuje kondíciu vlasov a nechtov
Draslík 10% vyživuje a regeneruje svalstvo
Nyacín 10% nevyhnutný pre tvorbu rôznych telesných enzýmov
Horčík 10% regeneruje svalstvo, podporuje tvorbu enzýmov

Uvedené hodnoty sú prepočítané na 1 porciu – 2 dcl mlieka. Odporúčané množstvo je približne 0,5 l pre dospelú osobu denne. Klasické mlieko možno nahradiť jogurtmi, syrmi, kvasenými a ďalšími neochutenými a nesladenými výrobkami.

Záver

Mlieko patrí k životu. Pokiaľ nie obyčajné sladké, tak potom kvasené mliečne výrobky. Vec je, samozrejme, individuálna a závisí na veku, zdravotnom stave a preferenciách jednotlivca.

Pokiaľ ste ale doposiaľ nezaznamenali, že na Vás mlieko vplýva negatívne, nie ste vegán, s konzumáciou to nepreháňate, siahate po kvalitných výrobkoch z lokálnych zdrojov a celkovo sa snažíte stravovať pestro, nemáte najmenší dôvod vyhýbať sa mlieku.

Prečítajte si aj ostro napísaný, avšak prínosný článok Ivany Uhríkovej, študentky Hygieny produkcie mlieka.

Vždy budú existovať skeptici a negativisti, ktorí zároveň nájdu dôvody svedčiace proti mlieku. Klady však prevažujú zápory a my Vám radíme premýšľať vlastnou, nie cudzou hlavou.

 

4.4/5 - (34 votes)

Lukáš Chládek

Trvalo mi 25 rokov, než som naplno pochopil význam správneho stravovania. Dnes som starší, múdrejší a len vďaka správnej životospráve som plný energie, ktorú v uponáhľanej Prahe denne vydávam. Vo svojich článkoch navediem na správnu cestu aj Vás, milí čitatelia...:)

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra