Recenzia predpripravenej zmesi na low carb žemle od KetoMix + recepty na domáce keto žemle
VYSKÚŠAJ ZADARMO |
---|
OMEGA 3 z nórskeho lososa ZADARMO |
Výživový doplnok pre chrupavky, kosti a svaly ZADARMO na 30 dní |
Vitamín K2 - mesačné balenie zadarmo |
Pravý ženšen na 30 dní zadarmo |
Určite ste už počuli, že ak chcete schudnúť, mali byt ste obmedziť konzumáciu nielen sladkostí, ale i tzv. bieleho pečiva. Je to najmä z dôvodu vysokého podielu sacharidov a naopak nízkeho obsahu vlákniny a bielkovín. Ľahko sa to však hovorí, no podstatne ťažšie koná. Vylúčiť pečivo, či už vo forme chleba, rožkov, alebo žemlí, je náročná úloha pre každého z nás. Našťastie, v súčasnosti sú už na trhu aj zdravšie nízkosacharidové alternatívy bieleho pečiva, na ktorých si taktiež pochutnáte. Jednu z nich vám predstavím v tomto článku. Sú ňou low carb žemle. Dozviete sa nielen, kde sa dajú kúpiť, ale aj, ako si ich chutne pripraviť.
Obsah článku
Porovnanie low carb žemlí a pšeničných žemlí zo supermarketu
Veľmi podobné, no predsa odlišné. Ako už určite tušíte hlavný rozdiel medzi pšenično-ražnými žemľami a tými s prívlastkom low carb spočíva v samotnom zložení. Zatiaľ čo pšenično-ražné žemle zo supermarketov sú vo väčšine prípadov vyrobené zo pšeničnej chlebovej, prípadne celozrnnej ražnej múky, na prípravu low carb žemlí sa zvykne používať kokosová, mandľová múka či psyllium. Od použitých surovín sa následne odvíja aj kalorická hodnota a nutričné zloženie.
Hodnoty na 100g | Low carb žemľa KetoMix | Pšenično-ražná žemľa | Kaizerka svetlá |
---|---|---|---|
Kalorická hodnota | 394 kcal | 277 kcal | 269 kcal |
Sacharidy | 16 g | 52 g | 53 g |
Bielkoviny | 47 g | 8 g | 9 g |
Tuky | 12 g | 4 g | 2 g |
Vláknina | 8,8 g | 2 g | 3 g |
Ako môžete vidieť, pšenično-ražné žemle a kaizerky majú niekoľkonásobne vyšší podiel sacharidov než low carb žemle. Samozrejme, uvedené hodnoty sa mierne odlišujú v závislosti od ingrediencií, z ktorých sa low carb žemle pripravili. V tabuľke uvádzam výživové údaje low carb žemlí KetoMix.
Čo majú low carb žemle a pšenično-ražné žemle spoločné?
Predovšetkým je to chuť. Ak by som vám pred ochutnávkou neprezradila, aké žemle chutnáte, len veľmi ťažko by ste to na základe chuťového vnemu uhádli. Chuťovo sú low carb žemle veľmi podobné tým zo supermarketov. Dokonca, ak ich pred pečením potriete žĺtkom a posypete sezamom či kmínom, pochutnáte si na nich podobne ako na kaizerkách. Samozrejme, záleží aj od použitých ingrediencií. V prípade, že sa rozhodnete pripraviť žemľu s použitím psyllia, cesto bude o niečo tuhšie.
Low carb žemle KetoMix
Sú výbornou voľbou, keď nemáte čas alebo sa vám jednoducho nechce zdržiavať vážením jednotlivých ingrediencií a ich prípravou. Na ketomix.sk si môžete zakúpiť hotovú zmes na prípravu low carb žemlí.
Zloženie
Je skutočne bohaté. Okrem mliečnej či srvátkovej bielkoviny obsahujú low carb žemle KetoMix aj čakankovú vlákninu, sójový lecitín a pšeničnú múku chlebovú. Rovnako nechýba ani množstvo zdraviu prospešných vitamínov, konkrétne A, D, E, K, B1, B2, B6, C a minerálnych látok, ako selén, železo, draslík, mangán, horčík, zinok, chróm, meď. Konzumáciou týchto žemlí teda nielenže zaženiete hlad, ale doplníte si aj dôležité vitamíny a minerály. (1)
Cena a balenie
Zmes na prípravu low carb žemlí si môžete zakúpiť na ketomix.sk, kde nájdete množstvo ďalších nízkosacharidových produktov (sladkosti, polievky, diétne jedlá, sladidlá). Jedno balenie pozostáva z 10 porcií, avšak počet porcií závisí aj od veľkosti žemlí, ktoré pripravujete. V prípade, že robíte väčšie žemle, z uvedenej zmesi urobíte približne 8 kusov. Cena jedného balenia je v čase písania tohto článku 19 €, avšak ak budete mať šťastie, možno natrafíte na nejakú zaujímavú zľavu. (1)
Príprava
Postup, ako zo zmesi vyčarovať chutnú low carb žemľu je úplne jednoduchý. Na prípravu jednej žemle budete potrebovať 25 ml vody, do ktorej pridáte 30 g uvedenej zmesi. Všetko poriadne zamiešate a zo vzniknutej hmoty vytvarujete žemľu, ktorú následne pečiete pri teplote 150 °C, približne 15 minút. Z vlastnej skúsenosti vám však odporúčam, aby ste si najskôr odvážili potrebné množstvo zmesi, do ktorej postupne prilievajte vodu tak, aby cesto malo primeranú konzistenciu. Mne sa osvedčilo dať trošku menej vody ako uvádza výrobca. (1)
Moja skúsenosť
Nebudem vám klamať, môj prvý pokus nevyšiel úplne podľa predstáv. Žemle boli na môj vkus tvrdšie a bez chuti, čo však dávam za vinu redšiemu cestu, ktoré som nijako nedochutila. Druhá várka však už dopadla na výbornú. Do cesta som pridala trošku soli, korenia, vrch potrela vajíčkom a posypala sezamom spolu s kmínom. Chuť bola na nerozoznanie od kaizeriek z obchodu. Žemle boli mäkké a veľmi nadýchané. Chutili mi aj samostatne, bez masla či akejkoľvek nátierky a oblohy. Treba ich ale konzumovať kým sú ešte teplé, vychladnuté nie sú už také dobré.
Aj keď pri konzumácii prvej dávky ma chuť, resp. žiadna chuť veľmi neohúrila, práve naopak skôr zaskočila, s odstupom času to hodnotím pozitívne. Cesto si dokážete dochutiť podľa svojich preferencií, na sladko, slano alebo dokonca s chilli. Treba si však dať pozor a používať iba ingrediencie s nízkym podielom sacharidov, hlavne ak držíte nízkosacharidovú diétu.
Recepty na domáce low carb žemle
Nielen keto žemle, ale i chutná low carb hamburgerová žemľa sa dá pripraviť svojpomocne, bez predpripravenej zmesi. Stačí vám len zopár surovín a dobrý recept. So surovinami vám síce veľmi nepomôžem, no recept vám určite poradím a nie jeden. Na svoje si prídu tak vegáni, ako i celiatici a športoví nadšenci túžiaci po proteínoch.
CHCEM SCHUDNÚŤ | |
---|---|
S keto diétou zaručene schudnete nakoľko je postavená na biochemických procesoch v organizme (viď. video). Dôležité je, aby ste stále boli v stave ketózy. Nenechajte sa odradiť cenou balíčkov, vyjde vás to oveľa lacnejšie ako opakované kupovanie neúčinných produktov. Zistite, koľko potrebujete schudnúť a prečítajte si návod, ako začať. | |
Predajcovia keto diéty | ChiaShake – KetoMix – KetoDiet – NutriFood |
Chcem schudnúť | Do 5kg – Do 10kg – Do 15kg – Nad 15kg |
Jedlá na chudnutie | Diétne raňajky – Diétny obed – Diétne dezerty – Diétne cestovinové jedlá – Low carb pečivo |
Skúsenosti s keto diétou | 28 dňový denník chudnutia |
Výživovo na chudnutie odporúča keto diétu. Ak ale z rôznych príčin chcete dať prednosť tabletkám, tak vedzte, že tabletky majú iba podporný efekt a neodmakajú to za vás. Účinné môžu byť len v kombinácii s vyváženým jedálničkom a pravidelným pohybom. | |
Prípravky na chudnutie | Blokátor hladu – Diétne cestoviny – Tabletky na chudnutie – Nízkokalorické sladidlo – Spaľovač tukov – Sirupy bez cukru – Káva a čaj na chudnutie – Nízkokalorické dresingy |
Low carb žemle s proteínom
Ako už určite viete, bielkoviny plnia v našom organizme viacero dôležitých funkcií. Okrem iných, podporujú rast svalovej hmoty, čo ocenia hlavne športovci a ľudia držiaci bielkovinovú diétu. Chutné low carb žemle, ktoré svojím zložením splnia očakávania tejto skupiny ľudí si dokážete pripraviť už za pár minút. V nasledujúcom videu sa dozviete ako na to.
Ak by sa vám video nedalo prehrať, prikladám aj slovný popis receptu.
Ingrediencie:
- 3 vajcia
- 1 a 1/4 hrnčeka mandľovej múky
- 5 PL psyllia
- 2 PL lahôdkového droždia
- 1 PL ľanových semienok
- 1 PL tekvicových semienok
- 2 čl kypriaceho prášku
- 2 porcie proteínového nápoja KetoDiet
- 2 čl jablčného octu
- 1/2 hrnčeka horúcej vody
- 1 čl soli
- čerstvá bazalka, tymián
- 80 g masla
Postup:
Vajíčka si rozdeľte na žĺtka a bielka. Do veľkej misky nasypte všetky suché ingrediencie (múku, psyllium, droždie, semienka, kypriaci prášok a proteínový nápoj). Pridajte jablčný ocot, bielka a dôkladne zamiešajte, ideálne ručným mixérom. Počas mixovania dopĺňajte, podľa potreby, horúcu vodu. Následne si z cesta vytvarujte malé žemličky, ktoré poukladajte na plech na pečenie, potrite vajíčkom, prípadne posypte ešte soľou. Pečte pri teplote 160 stupňov približne 30 minút. Kým sa vám budú žemličky piecť, v miske si zmiešajte 80g masla s nadrobno nasekanou čerstvou bazalkou a tymiánom. Takéto bylinkové maslo si potom môžete natierať na žemle.
Nízkosacharidové žemle pre celiatikov
Podľa údajov Národného portálu zdravia na Slovensku má celiakiu približne 1% populácie. (2) Netreba teda zabúdať ani na túto skupinu ľudí. Keďže aj v mojej rodine má jeden člen celiakiu, vyskúšala som niekoľko receptov na low carb žemle bez gluténu. Tento sa mi osvedčil najviac.
Budete potrebovať:
- ½ hrnčeka psyllium prášku
- 1 hrnček mandľovej múky
- 1 hrnček vody
- 2 čl prášku do pečiva
- 1 čl soli
- 2 čl jablčného octu
- 3 bielka
- 2 PL sezamových semienok
- trošku oleja
KDE KÚPIŤ PSYLLIUM | |
---|---|
Psyllium ADVANCE | |
Psyllium GymBeam | |
Psyllium BioMedical | |
Psyllium topnatur |
Postup:
Najskôr si dajte predhriať rúru na 170 °C. Do veľkej misky pridajte psyllium, mandľovú múku, prášok do pečiva a soľ. Všetko dôkladne premiešajte, ak budete mať čas, môžete aj preosiať. Hrnček vody prelejte do menšieho hrnca a priveďte k varu. Z bielok si vyšľahajte jemný sneh a postupne vmiešajte k suchým ingredienciám. Pridajte jablčný ocot a vriacu vodu. Zmes spracujte do cesta. V prípade, že sa vám lepí na ruky, namočte si ich do teplej vody a tvarujte žemle ľubovoľnej veľkosti. Ja odporúčam stredne veľké, priemer cca 10 cm. Poukladajte na plech s papierom na pečenie, môžete potrieť olejom a posypať sezamovými semienkami. Pečte približne 30-40 minút. (3)
PREDAJ MANDĽOVEJ MÚKY | |
---|---|
Grizly | |
BioNature |
Low carb žemle pre vegánov
Do väčšiny receptov idú buď vajcia alebo cottage syr. Jednoducho nič pre vegánov. Nebuďte však smutní, namiesto spomínaných ingrediencií stačí použiť chia semienka a efekt bude rovnaký :)
Budete potrebovať:
- 100 g slnečnicových semienok
- 100 g mandlí
- 50 g psyllia
- 1 čl prášku do pečiva
- 1 čl zmesi byliniek
- 4 PL chia semienok
- 50 ml vody
- 1 posekaná jarná cibuľka
- 2 čl oleja
- vody podľa potreby a hustoty cesta, približne ½ hrnčeka
- trošku soli
Postup:
Ako prvé si dajte aspoň na pol hodinku do vody napučať chia semienka. Kým budú chia semienka odpočívať, pomeľte slnečnicové semienka spolu s mandľami na prášok. Presypte do misky, pridajte psyllium a prášok do pečiva. Všetko premiešajte a postupne vmiešavajte chia semienka. Nasleduje olej, bylinky, soľ spolu s posekanou jarnou cibuľkou. Na záver, podľa hustoty cesta, dolejte horúcu vodu. Ja som pridala cca štvrť až pol hrnčeka. Vytvarujte žemle, ktoré pečte na 160 stupňoch približne 40 minút. Vrch môžete ešte posypať slnečnicovými semienkami.
Low carb hamburger
Ako sa hovorí, to najlepšie na koniec :) Po nasledujúcom low carb hamburgeri rozhodne nezostanete hladný. Základom je mäkká low carb žemľa, dobrý dresing, správne dochutené mäso a čerstvá zelenina.
Budete potrebovať:
na hamburgerovú žemľu
- 2 celé vajcia
- 1 čl vanilkového extraktu
- 2 PL čakankového sirupu alebo xylitolu
- 2 PL roztopeného masla
- 2 PL mandľového mlieka
- 1/3 hrnčeka gréckeho jogurtu
- 1 hrnček mandľovej múky
- ¼ hrnčeka kokosovej múky
- 2 čl prášku do pečiva
- 1 čl xantánovej gumy
PREDAJ KOKOSOVEJ MÚKY | |
---|---|
Grizly | |
BioMedical |
Postup:
Do misky si dajte vajcia spolu s vanilkovým extraktom, xylitolom, roztopeným maslom, mandľovým mliekom a gréckym jogurtom. Všetko dôkladne premiešajte, pridajte mandľovú a kokosovú múku spolu s práškom do pečiva a xantanovou gumou. Z uvedenej zmesi vytvorte cesto, z ktorého následne vytvarujte bochníky približne o veľkosti dlane. Potrite mandľovým mliekom a posypte sezamovými semienkami. Pečte cca 20 -35 minút pri 170 °C.
Dresing:
- 2 PL masla
- ¼ hrnčeka smotany na varenie
- ¼ hrnčeka mandľového mlieka
- 1 ½ hrnčeka strúhaného čedaru
Postup:
Najskôr si rozpustíte maslo, pridáte smotanu na varenie a mandľové mlieko. Chvíľku zohrievate na miernom plameni, cca 3-4 minúty. Na záver pridáte syr a miešate do zhustnutia.
Ostatné ingrediencie:
- ochutené mleté hovädzie, prípadne kuracie mäso
- ľadový šalát
- kyslá uhorka
- paradajka
- plátok syra
Upečenú žemľu si rozkrojíte na dve polovice, pričom každú z nich natriete dresingom. Následne vrstvíte tepelne upravené mäso, šalát, pokrájanú kyslú uhorku, paradajku a plátok syra.
Tak čo, ktorý recept na low carb žemle sa chystáte vyskúšať? Prípadne poznáte iný recept na taktiež veľmi chutné keto žemle? Sem s ním. Dobrých receptov nie je nikdy dosť :)
Zdroje:
(1) Proteínové žemle KetoMix. Dostupné na: https://www.ketomix.sk/proteinove-zemle-10-porcii/
(2) Lepok sa skrýva aj v kozmetike a liekoch. Na čo treba dať pri celiakii pozor? Dostupné na: https://www.npz.sk/sites/npz/Stranky/NpzArticles/2013_06/Celiakia.aspx?did=4&sdid=31&tuid=0&page=full&