Stroh: spojenie rakúskej kultúry a tuzemského rumu
VYSKÚŠAJ ZADARMO |
---|
OMEGA 3 z nórskeho lososa ZADARMO |
Výživový doplnok pre chrupavky, kosti a svaly ZADARMO na 30 dní |
Vitamín K2 - mesačné balenie zadarmo |
Pravý ženšen na 30 dní zadarmo |
Každý, kto niekedy bol na lyžovačke v rakúskych lyžiarskych strediskách vie, ako rum Stroh vyzerá a chutí. Práve v baroch a bufetoch pri svahoch je tento alkoholický nápoj veľmi obľúbený na zahriatie. Podáva sa samostatne, ale častejšie ho nájdete v punčoch alebo rôznych koktejloch. Dôvodom je, že Stroh nie je pravý rum, ale „Inländer Rum,“ teda tuzemský. Kvalitou sa kvôli tomu nemôže porovnávať s originálnymi rumami z cukrovej trstiny. Práve vďaka tomu je ale lacnejší, čo jeho popularite veľmi prospieva.
Obsah článku
Kde kúpiť rum Stroh?
V skratke – takmer všade. V rámci celej Európy je Stroh veľmi obľúbený, takže s jeho nákupom naozaj nebudete mať problém. Na Slovensku 80-percentný Stroh kúpite v každom väčšom hypermarkete. Či už pravidelne nakupujete v Tescu, Kauflande alebo Bille, máte veľkú šancu, že ho nájdete aj vo vašej najbližšej predajni. Vzhľadom na jeho popularitu býva často aj v zľave, takže sledujte aktuálne akciové ponuky a možno niečo aj ušetríte. Samozrejme, e-shopy zamerané na alkoholické nápoje ho tiež majú takmer stále na sklade. Ceny produktov Stroh sa pohybujú medzi 15 a 30 € v závislosti od objemu fľaše a konkrétneho nápoja. (1)
PREDAJ ALKOHOLU |
---|
História
Stroh je spoločnosť s už takmer 200-ročnou históriou. Korene spoločnosti teda siahajú do čias Rakúskeho cisárstva. Ako sa z tohto tuzemského rumu stala asi najznámejšia rakúska značka? Príbeh Strohu nájdete v nasledujúcich odstavcoch.
Prvé experimenty s pálením
Celý príbeh spoločnosti Stroh začal v malej dedine vtedajšieho Rakúskeho cisárstva. Práve v obci St. Paul im Lavanttal začínal Sebastian Stroh so svojimi pokusmi o vypálenie vlastného alkoholu. V roku 1832 sa dočkal prvého úspechu. V tej dobe sa liehovarský priemysel na juhu Rakúska len začínal rozvíjať. Kombinácia tohto faktu s citom Sebastiana Stroha pre destiláciu položila pevné základy pre spoločnosť Stroh. Dalo by sa teda povedať, že pán Stroh sa v správnom čase vyskytol na správnom mieste a svoju príležitosť dokázal dobre využiť.
Náhrada cukrovej trstiny
Sebastian Stroh sa rozhodol, že svoju záľubu v pálení alkoholu premení na podnikanie. V roku 1857 si teda v Klagenfurte založil spoločnosť Stroh. Je celkom jasné, že juh dnešného Rakúska nie je práve ideálne miesto na výrobu pravého rumu z cukrovej trstiny. Za čias Rakúskeho cisárstva, neskôr Rakúsko-Uhorska, nemal rodinný podnik Stroh priamy prístup ku kolóniám a ani k dovozu tejto plodiny. Stroh sa teda rozhodol nahradiť cukrovú trstinu arómami a farbivami z cukrovej repy. Lieh dochutený týmito oveľa dostupnejšími prísadami neskôr dostal pomenovanie „Inländer Rum,“ čo je v preklade do nášho jazyka dobre známy „tuzemák.“
Prvé ocenenie
Produkty spoločnosti Stroh síce boli obľúbené, ale zatiaľ iba regionálne. Pre rast rodinného podniku bolo potrebné, aby sa o Strohu dozvedeli ľudia z celého sveta. S tým veľmi pomohla udalosť Exposition Universelle, ktorá sa odohrala v roku 1900 v Paríži. Išlo o výstavu, ktorej cieľom bolo na jednom mieste predstaviť úspechy dosiahnuté v priebehu posledného storočia. Navštívilo ju takmer 50 miliónov ľudí. (4) Rum Stroh tam získal zlatú medailu, čím prilákal pozornosť ľudí z mnohých iných krajín sveta.
Nový liehovar, nové možnosti
Efekt získaného ocenenia sa čoskoro prejavil nárastom záujmu o Stroh. Aby spoločnosť stíhala uspokojovať dopyt po svojom produkte, bolo potrebné postaviť nový liehovar. V roku 1911 bola dokončená jeho výstavba. Celý objekt bol na ten čas veľmi moderný. Zariadenie liehovaru pozostávalo z najlepších destilačných aparatúr, ktoré sa v tej dobe používali. Trvalo 15 rokov, kým spoločnosť Stroh dosiahla ročnú produkciu 1,2 milióna fliaš. V roku 1926 už spolupracovali s viac ako 1000 partnerskými firmami, ktorým dodávali svoj tuzemský rum.
Stroh boom
V roku 1969 vedenie firmy prebral Hanno Maurer-Stroh. Práve pod jeho vedením popularita Strohu narástla viac než kedykoľvek predtým. V rokoch 1970 – 71 prešli produkty zásadnou zmenou designu. Bol predstavený nový tvar fľaše, ktorý pripomína tradičnú ploskačku. Dodnes sa Stroh predáva aj vo fľašiach s týmto designom. Aj to rozhodne prispelo k niečomu, čo spoločnosť Stroh na vlastnej stránke popisuje ako Stroh boom v 80. rokoch. Hanno Maurer-Stroh sa zameral na export produktu spoločnosti do Nemecka, lebo práve tam videl obrovský potenciál. Jeho snaha bola úspešná – v 90. rokoch bol Stroh najznámejšou rakúskou značkou v Nemecku.
Predstavenie nového produktového radu
V rokoch 1995 – 96 rodinný podnik Stroh prvýkrát prešiel do vlastníctva mimo rodiny Strohovcov. Novým majiteľom sa stala spoločnosť ECKES AG, avšak úspechu tuzemských rumov Stroh to rozhodne neuškodilo. V roku 2004 predstavili základný produktový rad Stroh, ktorý poznáme dodnes. Dôkladne sa zadefinovali vlastnosti jednotlivých produktov Stroh, aby sa nedali napodobniť. (2, 3)
Výroba
O výrobe produktov Stroh sa veľa informácii nájsť nedá. Spoločnosť svoje výrobné tajomstvo dobre stráži, aby sa chuť alkoholických nápojov Stroh nedala napodobniť. Keďže ale ide o tuzemský rum, dá sa predpokladať, že postup výroby je podobný ako pri ostatných produktoch v tejto kategórii.
Najčastejšie sa ako základ používa potravinársky lieh. Ten sa dochucuje rumovou arómou a sladidlami. Každá značka si do svojich produktov pridá aj vlastnú, originálnu kombináciu iných prichutí, ktorá ich recept urobí jedinečným. Keďže sa „tuzemáky“ nevyrábajú ako pravé rumy, môžu sa predávať iba pod označením „nápoje s rumovou arómou.“ (5)
Farba, aróma, chuť
Od produktov Stroh nemôžete očakávať komplexný chuťový zážitok ako pri pravých rumoch. Avšak aj napriek tomu si ho môžete rôznymi spôsobmi vychutnať. Sladká chuť z produktov Stroh robí ideálnu voľbu do koktejlov, alebo ako prísadu do koláčov a dezertov.
Keď si ho nalejete do pohára, prekvapí vás zaujímavou farbou. Tekutina na svetle odhalí kombináciu tmavých odtieňov červenej a čiernej farby. Už to dokazuje, že pri výrobe sa používajú farbivá, ktoré by ste v pravých rumoch nenašli.
Vôňa v sebe nesie viaceré arómy. Karamel, vanilka a náznaky byliniek vo výsledku pôsobia veľmi sladko. Práve to je vlastnosť, ktorú neoceníte pri odbornej degustácii rumu, ale v koláči alebo vianočnom punči rozhodne poteší.
Chuť je veľmi jednoduchá a zážitok z nej trvá iba krátko. Najmä pri najsilnejšom Strohu s 80 % alkoholu je zo začiatku chuť skrytá za silným pálením. Až po ňom sa na jazyk dostane sladká kombinácia cukru a karamelu. (6)
Fľaša
Tuzemské rumy Stroh v obchodoch nájdete v pomerne netradičných fľašiach. Spoločnosť sa pri návrhu designu rozhodla inšpirovať ploskačkami rakúskych poľovníkov. Nečakajte teda tradičnú okrúhlu fľašu, ako to u väčšiny rumov býva. Ak si chcete kúpiť Stroh, v obchode hľadajte ploskačky z hnedého skla s oranžovou etiketou.
Asi najzaujímavejšia vec na fľašiach Stroh sú opatrenia proti plagiátorstvu a imitácii ich designu. Vďaka drobným detailom, ktoré sú špecifické iba pre túto značku, budete mať istotu, že pijete originálny Stroh. Napríklad na prednej strane fľaše je v skle embosovaný podpis Sebastiana Stroha. Názov spoločnosti Stroh je embosovaný na etikete, ktorú pokrýva charakteristický vzor na pozadí s prechodom medzi odtieňmi oranžovej. (2)
Produktový rad
Stroh možno nemá veľa produktov v ponuke, ale rozhodne nimi pokrýva všetky požiadavky svojich priaznivcov. Dokopy vyrábajú 4 typy tuzemských rumov – 3 označované ako Stroh Originals a jeden známy pod menom Stroh Jagertee.
Stroh Originals
Do tejto skupiny patria tri produkty: Stroh 40, Stroh 60 a Stroh 80. Ako z ich názvov vyplýva, líšia sa najmä v obsahu alkoholu (číslo v názve sa rovná percentám). Najsilnejší z nich je odporúčaný na pečenie a varenie. Kuchárky a kuchári ho obľubujú hlavne vďaka aróme, ktorú vnáša do koláčov a dezertov. Málokto si ho ale vychutnáva samotný v pohári. Stroh 60 je výborný napríklad do vianočného punču alebo nepečených dezertov. Práve v nich je ideálne zriedený inými prísadami. Najslabší zo Stroh Originals je odporúčaný do koktejlov. Ak by vás zaujala chuť samotného Stroh 40, tak 40 % už je príjemný obsah alkoholu aj na popíjanie bez nutnosti riedenia.
Stroh Jagertee
Tento produkt sa výborne hodí na studené zimné večery. Ide o zmes tradičného tuzemského rumu Stroh, čajových extraktov a vybraných aróm. Presné zloženie nie je známe, ale jeho chuti dominujú citrusy, vanilka a škorica. Je určený na prípravu teplého nápoja. Stačí vám Stroh Jagertee zriediť s teplou vodou v pomere 1:4. (2)
Koktejly
Tuzemáky Stroh sú výborné na miešanie v koktejloch. Ich príchute a arómy dodajú koktejlom zaujímavú chuť. Keď teda budete mať k dispozícii Stroh, môžete vyskúšať niektorú z nasledujúcich možností.
Strohberries
Tento koktejl je výbornou a osviežujúcou voľbou na letné posedenie s kamarátmi na záhrade. Ak ho budete chcieť vyskúšať, treba dopredu myslieť na prípravu Stroh ľadových kociek. Hodnoty v recepte sú udávané na 6 porcií koktejlu.
Na prípravu budete potrebovať:
- 260 ml vody
- 40 ml Stroh 40 alebo Stroh 80 (podľa chuti)
- 125 g bobuľového ovocia
- 2 citróny
- 2 limetky
- 600 ml toniku
- ľadové kocky z čistej vody
Postup:
- 260 ml vody zmiešajte so 40 ml Strohu, vlejte do formy na kocky ľadu a cez noc nechajte v mrazničke.
- Nakrájajte citróny a limetky na plátky.
- Do vysokého pohára vložte 2 – 3 klasické kocky ľadu, plátok citrónu, plátok limetky, 2 – 3 Stroh ľadové kocky, bobuľové ovocie a dolejte tonikom. (7)
But With Cream, Please
Na prípravu tohto koktejlu budete musieť myslieť 1 – 2 týždne v predstihu. Čakanie sa vám ale vyplatí – koktejl bude z hľadiska chutí naozaj zaujímavým zážitkom. Podobne ako v predchádzajúcom, aj v tomto recepte sú hodnoty udávané na zhruba 6 drinkov.
Na prípravu budete potrebovať:
- 50 ml Stroh 40 Punch Infusion
- 30 ml čokoládového likéru
- 150 ml marhuľového likéru
- 40 ml zľahka vyšľahanej smotany
- 3 tyčinky škorice
- 10 guličiek nového korenia
- 2 kusy badiánu
- 4 plátky zázvoru
- 2 vanilkové lusky
- ľad
Postup:
- V mažiari nahrubo podrvte škoricu, nové korenie a badián.
- Zmes korenín spolu so zázvorom a narezanými luskami vanilky vložte do fľaše Stroh 40.
- Po 1 – 2 týždňoch prelejte cez sitko a tak dostanete Stroh 40 Punch Infusion.
- Do vysokého pohára na miešanie vložte ľad a nalejte Stroh 40 Punch Infusion, čokoládový likér a marhuľový likér.
- Miešajte, kým sa zmes nevychladí.
- Zmes nalejte do vychladených Martini pohárov a opatrne na vrch dolejte smotanu. (8)
Záver
Aj napriek tomu, že Stroh nevyrába pravé rumy, rozhodne by ste ich produkty nemali odsudzovať. Ak ich aj nebudete piť samotné, tak aspoň v dezertoch alebo koktejloch stoja za vyskúšanie. Experti zo spoločnosti Stroh už takmer dve storočia pracujú na dokonalej rovnováhe aróm a esencií vo výsledných nápojoch. Ich chuť je vďaka tomu jedinečná a stojí za vyskúšanie.
Zdroje:
(1) Heureka Stroh – https://www.heureka.sk/?h%5Bfraze%5D=Stroh
(2) Stroh – https://www.Stroh.at/en/
(3) Stroh – https://en.wikipedia.org/wiki/Stroh
(4) Exposition Universelle (1900) – https://en.wikipedia.org/wiki/Exposition_Universelle_(1900)#Medals_and_Awards
(5) Tuzemský rum – https://cs.wikipedia.org/wiki/Tuzemsk%C3%BD_rum#Zdravotn%C3%AD_nebezpe%C4%8D%C3%AD
(6) Stroh 80 Austria Inlander Rum – https://thefatrumpirate.com/Stroh-80-austria-inlander-rum
(7) Strohberries Cocktail – https://www.Stroh.at/en/recipes/cocktails/recipe/Strohberries-cocktail
(8) But With Cream, Please – https://www.Stroh.at/en/recipes/cocktails/recipe/but-with-cream-please