Legendario rum: zažite pravú kubánsku atmosféru
VYSKÚŠAJ ZADARMO |
---|
OMEGA 3 z nórskeho lososa ZADARMO |
Výživový doplnok pre chrupavky, kosti a svaly ZADARMO na 30 dní |
Vitamín K2 - mesačné balenie zadarmo |
Pravý ženšen na 30 dní zadarmo |
S Kubou si väčšina ľudí spája teplo, more, veselých ľudí, cigary a určite aj rum. Nie je to vôbec prekvapujúce – tento karibský štát poskytuje dokonalé podmienky na pestovanie cukrovej trstiny. Vďaka tomu sa produkty kubánskych liehovarov už dlho objavujú na prvých priečkach rebríčkov najlepších rumov sveta. Všetko teda nasvedčuje tomu, že fľaša s označením Legendario Elixir de Cuba bude obsahovať tradičný kubánsky rum. Pravda je však trochu inde.
Obsah článku
Kde kúpiť Legendario rum?
Na Slovensku nie je Legendario rum veľmi populárny. Preto nie je zaručené, že ho nájdete v ponuke bežných hypermarketov, ako Tesco či Kaufland. Občas sa v regáloch medzi rumami objaví, no radšej sa na to nespoliehajte. Ak si ho budete chcieť kúpiť, obráťte sa na e-shopy špecializované na alkoholické nápoje. Tie zvyčajne majú produkty Legendario v ponuke. Cena sa pohybuje v rozmedzí 15 – 30 eur za jednu fľašu, v závislosti od konkrétneho produktu.
PREDAJ ALKOHOLU |
---|
História
Príbeh značky Legendario je pomerne úzko spojený s kubánskym rumom Bocoy. Ten sa už dnes nevyrába, ale práve v liehovare Fabrica de Ron Bocoy založenom v roku 1878 sa začala písať história rumu Legendario. (1)
Založenie Legendario
Spomínaný liehovar sa od svojho založenia do roku 1946 zameriaval na výrobu rumu Bocoy. Bol to lokálne obľúbený produkt, takže majitelia spoločnosti nemali dôvod uvažovať nad vymýšľaním nových rumov. Vo vedení Fabrica de Ron Bocoy sa postupne vystriedalo niekoľko Kubáncov, ktorí kládli dôraz na dodržiavanie tradičného postupu výroby. Až v roku 1946 sa firma rozhodla pre výrobu nového produktu, ktorý by jej pomohol k väčšiemu rozvoju. Vyrobili teda rumový nápoj pod názvom Legendario.
Bez označenia „rum“
Vo Fabrica de Ron Bocoy sa už tradičný rum vyrábal, a preto sa majstri liehovaru rozhodli so značkou Legendario trochu experimentovať. Do ich ponuky pribudol nápoj s názvom Elixir de Cuba. Nemohli ho nazvať rumom, lebo podľa legislatívy musel (a dodnes musí) nápoj obsahovať minimálne 37,5 % alkoholu, aby sa mohol predávať pod označením „rum“. Aj keď pri výrobe boli použité kvalitné a pravé rumy, rôzne metódy dochucovania ich zriedili na 34 % zmes. Majstri liehovaru si ale povedali, že im to za pokus stojí a Elixir de Cuba poslali do predaja.
Nápoj pre ženy
Tajomstvom značky Legendario bolo dochutenie pravých rumov rôznymi sladkými prísadami. Napríklad v nich nechávali macerovať sušené hrozienka a iné druhy ovocia. Tak docielili jedinečnú, dovtedy neznámu a pomerne sladkú kombináciu chutí. Síce to nebolo pôvodným zámerom spoločnosti, no Elixir de Cuba si svoju cieľovú skupinu veľmi rýchlo našiel medzi ženami. V krajine, kde sa dlhé roky vyrábali iba rumy, sa objavil produkt, ktorý spájal charakter kubánskeho rumu so sladkosťou sušeného ovocia. Dámy sa teda tešili z nápoja, ktorý bol výborný na pohodové popíjanie doma alebo na pláži.
Stále väčší záujem
Aj napriek tomu, že bol označený za nápoj pre ženy, sa Elixir de Cuba tešil veľkému nárastu popularity. Liehovar bol narastajúcim dopytom nútený postupne zvyšovať svoju výrobnú kapacitu. Dokonca predstavili aj nové produkty vo svojej ponuke. Časom sa o ich rumových nápojoch dozvedeli aj ľudia zo zahraničia, čo ešte viac prospelo biznisu značky Legendario.
Vývoj po revolúcii
Kubánska revolúcia v roku 1959 priniesla znárodňovanie podnikov, ktoré zasiahlo aj liehovar Fabrica de Ron Bocoy. Jeho výroba bola pozastavená a budova sa zmenila na interaktívne múzeum. To ale neuškodilo značke Legendario – práve naopak. Z jedného liehovaru sa postupne výroba rozdelila do 6 nových objektov v rôznych častiach ostrova. Spoločnosť vďaka tomu dostala príležitosť na rozbehnutie výroby, ktoré v pôvodnej budove liehovaru Ron Bocoy nebolo možné. (2, 3)
Výroba
V snahe zachovať charakter pôvodného Elixir de Cuba sa značka Legendario rozhodla držať tradičného postupu výroby. Poďme sa teda pozrieť na to, aké metódy vymysleli majstri liehovaru Fabrica de Ron Bocoy pred 75 rokmi.
Príprava rumu
Výroba produktov Legendario sa nezaobíde bez kvalitného kubánskeho rumu. Ten tvorí základ pre nasledovné dochucovanie. Prvým krokom je teda spracovanie cukrovej trstiny. Z nej sa získava trstinová melasa – hustá hmota s vysokým obsahom cukru. Po jej zmiešaní s vodou a kvasinkami prichádza fáza fermentácie. Kvasením sa cukor premieňa na alkohol, ktorý sa následne destiláciou oddeľuje od nechcených zložiek fermentovanej zmesi.
Dozrievanie
Tekutina získaná destiláciou sa uzatvára do sudov z dubového dreva. V nich pomaly nasáva arómy z dreva, vďaka čomu rum dostáva svoje charakteristické vlastnosti. Doba dozrievania závisí od toho, aký produkt sa bude z obsahu daného sudu vyrábať. Legendario vo svojich výrobkoch používa 5 – 15-ročné rumy.
Dochucovanie
Ako už bolo vyššie v článku spomenuté, rumové nápoje Legendario sú známe svojou sladkou chuťou. Tá sa získava najmä pomocou macerácie sušených hrozienok, ktoré sú pravdepodobne doplnené aj inými druhmi sušeného ovocia. Legendario si ale presný zoznam ingrediencií necháva pre seba. Rum sa po dozrievaní zriedi destilovanou vodou, vloží sa doň sušené ovocie a táto zmes sa opäť nechá odpočívať. Aby chute poctivo prenikli do výsledného nápoja, táto fáza trvá až jeden mesiac.
Filtrovanie
Posledným krokom pri výrobe produktov Legendario je filtrovanie. Samozrejme, najprv sa z rumu oddelia hrozienka a ovocie, ktoré mu už odovzdali svoju sladkú chuť. Potom ale tekutina prechádza oveľa jemnejším filtračným systémom, ktorý pozostáva z kremíka a aktívneho uhlia. Tento krok je v procese výroby záverečný, takže potom nasleduje už len plnenie do fliaš a transport do obchodov. (2, 4)
Chuť, farba, aróma
Najpopulárnejší produkt z ponuky Legendario je 7-ročný Elixir de Cuba. Preto sa aj v tomto odseku budeme venovať práve jemu.
Fľaša je príliš tmavá na to, aby ste ešte pred naliatím do pohára vedeli posúdiť farbu jej obsahu. V priehľadnom pohári však uvidíte, že je veľmi tmavá, s náznakmi hnedej. Celkom by sa dala prirovnať ku kolovým nápojom. V porovnaní s bežným rumom je Elixir de Cuba pomerne hustý, čo je spôsobené vysokým obsahom cukru.
Prvý dojem z vône je jednoznačný – hnedý cukor a sušené hrozienka. Vzhľadom na postup výroby a dochucovania je to celkom očakávané. Za silnými sladkými vôňami sa ale skrýva aj aróma kože a olejov, ktoré sú typické pre niektoré kubánske rumy.
Po ochutnaní zistíte, že za názvom Elixir de Cuba sa skutočne neskrýva rum, ale likér. A rozhodne patrí k tým sladším. Cukor je v tomto nápoji tak dominantný, že takmer neumožňuje chuti rumu preniknúť na povrch. Podobne ako pri vôni aj v chuti prevládajú sušené hrozienka. Ak teda chcete zažiť pravý kubánsky rum, Elixir de Cuba nebude najlepším riešením. Avšak v prípade, že hľadáte sladký likér, napríklad do koktejlov, určite stojí za vyskúšanie. (3)
Fľaša
Produkty Legendario nájdete v štíhlych fľašiach z tmavého aj svetlého skla. Závisí to od konkrétneho typu nápoja. Pod hrdlom fľaše je netradičný zárez, ktorý umožňuje prichytenie malej vlajky Kuby pomocou šnúrky. Výnimkou je len fľaša 15-ročného rumu Legendario. Ten sa predáva v nižšej fľaši so širšou spodnou časťou. (5)
Produktový rad
Je pravdou, že najpopulárnejší z produktov Legendario je likér Elixir de Cuba, ktorý sa oficiálne rumom nazvať nedá. Aj napriek tomu však spoločnosť ponúka niekoľko ďalších produktov, ktoré spĺňajú všetky kritériá rumu. Vďaka tomu sa môžete s pravým kubánskym rumom zoznámiť aj prostredníctvom ich výrobkov.
Legendario Elixir de Cuba
„Vlajková loď“ značky Legendario, ktorá kubánsky rum využíva ako základ pre sladký likér. S 34 percentami alkoholu poteší najmä milovníkov likérov a slabších nápojov. Je výborný na popíjanie bez prísad, do koktejlov a vďaka vysokému obsahu cukru aj do koláčov a iných dezertov.
Legendario Añejo Blanco
Biely rum sa často využíva v baroch na prípravu koktejlov, ako je napríklad Mojito. Preto sa aj značka Legendario rozhodla do svojej ponuky zaradiť tento 4-ročný biely rum. Jemné ovocné príchute sa miešajú s náznakmi orechov, čo z neho robí ľahký rum so 40 % obsahom alkoholu.
Legendario Dorado
Ide o 38-percentný tmavý rum, ktorého zložky v sudoch dozrievajú až 5 rokov. Nádherne zlatistá až medená farba na prvý pohľad zaujme každého milovníka rumu. V tomto prípade sa dá hovoriť o komplexnejšej chuti, ktorá začína vanilkou a poskytuje aj náznaky korenistého záveru.
Legendario Añejo
Ďalší z tmavých rumov v ponuke značky Legendario. Výsledný produkt je namiešaný z viacerých rumov, ktoré dosahujú vek až 9 rokov. Obsahuje 40 percent alkoholu a odporúča sa piť samotný, prípadne s ľadom. Chuť kombinuje náznaky čokolády s drevnatou arómou získanou zo sudov.
Legendario Reserva 15 Años
Najstarší z rumov Legendario, ktorý v sudoch odpočíva až 15 rokov. So 40 % alkoholu poskytuje komplexný chuťový zážitok s náznakmi vanilky, sliviek, sušených hrozienok, dubového dreva a pomarančov. (4, 5)
Koktejly
K životu na Kube rozhodne patria aj exotické koktejly, tak prečo si z kubánskeho rumu nejaký nenamiešať aj doma? Produkty Legendario sú na tento účel vďaka svojej sladkej chuti ako stvorené.
Blue Hawaii
Chcete prekvapiť priateľov netradične vyzerajúcim koktejlom? Blue Hawaii vyzerá aj chutí exoticky, čo sa určite hodí na letné posedenie.
Na prípravu budete potrebovať:
- 50 ml Legendario Elixir de Cuba
- 30 ml Blue Curaçao
- 100 ml pomarančovej šťavy
- 100 ml ananásovej šťavy
- ľad
- pomarančovú kôru na ozdobu
Postup:
- Do koktejlového pohára vložte ľad a nechajte ho schladiť.
- V šejkri so 4 kockami ľadu poriadne premiešajte Elixir de Cuba, Blue Curaçao a ovocné šťavy.
- Cez sitko zmes prelejte do vychladeného pohára.
- Ozdobte plátkom pomarančovej kôry a podávajte. (6)
La Imprenta
Pre milovníkov kávy bude tento koktejl určite veľmi lákavou voľbou. Narozdiel od prvého koktejlu je ale menej svieži, lebo neobsahuje ovocné šťavy. Preto si ho pripravte vtedy, keď máte naozaj chuť na niečo sladké.
Na prípravu budete potrebovať:
- 30 ml Legendario Elixir de Cuba
- 15 ml kávového likéru
- 15 ml kakaového likéru
- 20 ml Triple Sec likéru
- ľad
- kávové zrnká na ozdobu
Postup:
- Do koktejlového pohára vložte ľad a nechajte ho chladiť.
- V šejkri so 4 kockami ľadu približne 30 sekúnd miešajte všetky štyri likéry.
- Zľahka vychladenú zmes cez sitko prelejte do studeného koktejlového pohára.
- Na hladinu opatrne položte 2 – 3 kávové zrnká na ozdobu tak, aby plávali a podávajte. (6)
Záver
Značka Legendario svojim priaznivcom ponúka širokú škálu nápojov, ktoré rozhodne budú zaujímať milovníkov rumu. Na svoje si prídu tí, ktorí preferujú sladké likéry, ale aj tradičné kubánske rumy. Ak teda chcete spoznať alkohol z exotického štátu ležiaceho na jednom z karibských ostrovov, rum Legendario je správnou voľbou.
Zdroje:
(1) Cuban Rum, Cigars, Art – https://dicetowereast.com/cuban-rum-cigars-art/
(2) Rum Legendario: a brief description of the history and features – https://eng.drinkpinkonline.com/4342322-rum-legendario-a-brief-description-of-the-history-and-features
(3) Legendario Elixir de Cuba – https://thefatrumpirate.com/legendario-elixir-de-cuba
(4) Ron Legendario – https://www.legendario.cz/cz
(5) Rum legendario – https://www.heureka.sk/?h%5Bfraze%5D=rum+legendario
(6) Cocktails – https://www.legendario.ca/cocktails/