Aperol: Najznámejší aperitív
VYSKÚŠAJ ZADARMO |
---|
OMEGA 3 z nórskeho lososa ZADARMO |
Výživový doplnok pre chrupavky, kosti a svaly ZADARMO na 30 dní |
Vitamín K2 - mesačné balenie zadarmo |
Pravý ženšen na 30 dní zadarmo |
Oranžovočervený Aperol je dnes jedným z najobľúbenejších aperitívov na svete a nepochybne je tým najznámejším. Vďačí za to svojej ohnivej farbe? Alebo korenistej chuti s prímesou pomarančov? Alebo preto, že sa podáva pred jedlom, vďaka čomu nám lepšie chutí? Pravda je zrejme ukrytá v každej z odpovedí. Môžete sa o tom presvedčiť sami. Článok ukrýva odpovede na vaše otázky.
Obsah článku
Kde kúpiť Aperol?
Aperol je ľahko dostupný alkohol (a tiež ľahko stráviteľný, ale o tom potom). Na Slovensku ho kúpite v každom väčšom obchodnom reťazci. Spoľahnúť sa môžete na Tesco, Kaufland, Billu, Lidl. To ale neznamená, že Aperol nekúpite aj v lokálnej večierke. Všetko však závisí od okolností. Tým, ktorí radi nakupujú vo veľkom odporúčame návštevu Metra. Môžete si v ňom kúpiť XXL balenie Aperolu s viacerými fľaškami do zásoby. Nezaskočí vás tak neplánovaný obed s priateľmi.
Teraz sa prihovárame k inej skupine ľudí. K skupine, ktorá namiesto veľkých balení uprednostňuje cenu. Navštívte Heureku. Nájdete tam ponuku tých najlepších cien. No ani vy ostatní, ktorí na plávanie vo vodách internetu nemáte čas, nezúfajte. S trochou šťastia narazíte v kamennom obchode na zľavu. Keď je Aperol 1 l v akcii, zvykne stáť menej než desať eur. V bežný deň ho kúpite za približne štrnásť eur. 0,7 l Aperolu vás vyjde okolo desať eur.
PREDAJ ALKOHOLU |
---|
Čo je to Aperol?
Aperol je aperitív. Čo je aperitív? Druh alkoholu, ktorý sa v malých množstvách servíruje pred podávaním jedla. Jeho úlohou je naštartovať tráviace enzýmy v žalúdku a zvýšiť tak chuť do jedla. Bežne sa aperitív servíruje v reštauráciách, na oslavách či na spoločenských udalostiach. Niektorí ľudia si ním spestrujú jedálniček aj v bežný deň. Prečo nie, veď chutí výborne. (1)
Aperol je vyrobený z tajnej zmesi bylín a korenia. Za svoju žiarivú oranžovočervenú farbu vďačí vyváženej kombinácii horkých a sladkých pomarančov. V aróme sa Aperol prezentuje ako jemne alkoholický, s výraznou prítomnosťou citrusov, jemným dotykom vanilky a byliniek. Typicky horkosladká chuť Aperolu je zapríčinená pomarančovým základom s drevitými a bylinnými výťažkami. Drevitá i pomarančová chuť dlho doznievajú. Celkový profil talianskeho aperitívu je okrúhly a hodvábne jemný. Na záver zacítite iba príjemnú horkastú chuť, ktorá vás povzbudí do jedla. Aperol obsahuje iba 11 % alkoholu, preto jeho účinok v malom množstve ani nepocítite. (1)
História
V roku 1912 zdedili bratia Barbierovci likérku po svojom otcovi. Odvtedy, až do roku 1919, vymýšľali recept na nový korenistý likér.
Po prvej svetovej vojne začal Aperol naberať na popularite. Stal sa najobľúbenejším nápojom medzi talianskou smotánkou a mladou, spoločensky aktívnou generáciou.
Aperol Spritz poznáte, však? Akoby aj nie, veď preslávil značku Aperol po celom svete. Spritz sa so slovom Aperol drží tak pevne, až sa zdá, že tvoria samostatnú jednotku. Mnoho ľudí ani netuší, že ide o miešaný koktejl. Väčšina čistý Aperol nikdy nepila, o Aperole Spritz sa to už však povedať nedá. Tento drink je tak populárny, že vznikli desiatky rôznych variácií. Dokonca sa rôzne iné spoločnosti pokúšali priživiť na popularite tohto názvu. Zaujímavosťou je, že recept vznikol už v 50. rokoch 20. storočia. (1)
Aperol sa v roku 2000 stal súčasťou spoločnosti Grupo Campari. Našiel si cestu do odvetví módy, životného štýlu a reklamy. Popularita narastala aj za hranicami Talianska. Rýchlo sa z neho stal najznámejší aperitív na svete. Značka Aperol aj naďalej sponzorovala rôzne spoločenské podujatia a rozširovala o sebe povedomie.
V roku 2009 sa dostal na pulty predajní alkoholický nápoj s názvom Aperol Spritz. Hádate správne, bol to už namiešaný koktejl Aperol Spritz. Ako inak, zožal veľký úspech a ľudia si ho kupovali na hektolitre. (1)
Ako pripraviť domáci Aperol?
Výroba domáceho Aperolu je veľmi jednoduchá. V domácom Aperole, samozrejme, nemôže chýbať pomaranč ani citrón. Dodajú nápoju sviežosť. Naopak, červené ríbezle zvýšia jeho kyslosť, obsah vitamínov a pridajú mu iskrivú červenú farbu. Grapefruit s limetkou dodajú Aperolu trochu horkosti. Na vyváženie chutí použijete med alebo cukor, to už závisí od vás.
Na prípravu Aperolu si vyhraďte zhruba štvrť hodinu. Množstvo nápoja, ktoré týmto receptom získate, bude cca 0,7 l. Slušné, nie?
Čo budete potrebovať:
- 1 veľký grapefruit (najlepšie ružový)
- 2 hrste čerstvých alebo mrazených červených ríbezlí
- 1 limetku
- 1 citrón
- 1 veľký červený pomaranč
- 3 polievkové lyžice medu alebo cukru
- neochutenú vodku (množstvo podľa vašich preferencií)
Postup je nasledovný. Všetko ovocie pred prípravou Aperolu dôkladne umyte pod tečúcou vodou. Citrusy, teda pomaranč, grapefruit, limetku a citrón odšťavte. Získate poriadne kyslý džús. Mrazené alebo čerstvé ríbezle zbavte stoniek a iných nečistôt, budete ich mixovať na pyré. Vzniknuté pyré zmiešajte s citrusovou šťavou. Pre vyššiu kvalitu zmes na záver prepasírujte cez sitko. Už takmer hotový Aperol prelejte do vysokej sklenenej nádoby a dochuťte ho medom alebo cukrom. Na záver pridajte vodku podľa vašej chuti. (2)
Koktejly
Dajte šancu týmto dvom receptom a uvidíte, že vás milo prekvapia.
Aperol Spritz
Aperol Spritz je tak známy drink, že sa stal ikonou celej značky Aperol. Je ľahší než neriedený Aperol, má osviežujúci charakter a množstvo citrusových tónov. Podobne ako samotný Aperol, aj Aperol Spritz znamenite plní úlohu aperitívu. Elegantne dopĺňa takmer akýkoľvek druh jedál.
V Taliansku sa najčastejšie užíva pri ľahkom olovrante alebo večernom “snacku”. Napríklad s toastami a olivami. Aperol Spritz je variant benátskeho vínneho striku a na svete je od 50. rokov 20. storočia. Kúpiť ho môžete aj ako samostatný nápoj. Zaujíma vás, ako si Aperol Spritz pripraviť? Tu je jednoduchý návod.
Čo budete potrebovať:
- 60 ml Prosecco
- 40 ml Aperol
- sóda
- ľad
- plátok pomaranča
Príprava Aperol Spritzu vám zaberie maximálne päť minút. Do vysokého vínového pohára nasypte niekoľko kociek ľadu. Potom pridajte Prosecco a Aperol. Môžete sa pridŕžať nášho pomeru alebo jednotlivé zložky zmiešať v rovnakom pomere. Následne Aperol Spritz zrieďte sódou a na ozdobu pridajte mesiačik červeného pomaranča.
The Airedale
Chutný drink s kvalitami whisky a Aperolu spraví z každého nudného dňa nezabudnuteľný zážitok.
Čo budete potrebovať:
- 74 ml bourbonu
- 22 ml Aperolu
- 1 čajovú lyžičku zahusťovacieho sirupu
- grapefruitovú kôru
Bourbon aj Aperol miešajte s ľadom v sklenenom pohári po dobu asi pätnástich sekúnd. Medenú zmes prelejte do pohára na whisky, v ktorej bude pripravený ľad. Veľdielo zakončite grapefruitovou kôrou. (3)
Zhrnutie
Aperol síce patrí k jedlu, no vychutnať si ho môžete aj osobitne či ako súčasť drinku. Má zvláštnu korenistú chuť s tónmi horkosladkých pomarančov, čo z neho robí výborný aperitív. Drink, ktorý značku Aperol preslávil, Aperol Spritz, si môžete poľahky vyrobiť doma. Rovnako ako samotný Aperol.
Zdroje:
(1) Svet Aperolu – https://www.aperol.com/sk
(2) Najlepší domáci Aperol miešaný nápoj – https://www.zenyvmeste.sk/najlepsi-domaci-aperol-miesany-napoj-recept-overeny
(3) 14 Best Aperol Cocktails – https://www.townandcountrymag.com/leisure/drinks/g27186067/best-aperol-cocktails/