Prečo ľudia nepijú mlieko aj keď môžu?
VYSKÚŠAJ ZADARMO |
---|
OMEGA 3 z nórskeho lososa ZADARMO |
Výživový doplnok pre chrupavky, kosti a svaly ZADARMO na 30 dní |
Vitamín K2 - mesačné balenie zadarmo |
Pravý ženšen na 30 dní zadarmo |
S mliekom sa vo svojom živote stretol každý. Nemáme však na mysli materské mlieko, ale mlieko kravské, kozie alebo ovčie. V poslednej dobe sa čoraz viac rozmáhajú názory, že mlieko iných živočíšnych druhov nie je pre človeka prirodzené. Podaktorí, často „samozvaní“ odborníci mlieko zatracujú a označujú ho dokonca za zdraviu škodlivé.
Proti nim stoja mliečni obhajcovia, ktorí na jeho pravidelnú konzumáciu nedajú dopustiť a varujú pred rizikami nedostatku výživných látok.
Je pravda, že kvalitné mlieko obsahuje desiatky látok, ktoré telo prirodzene spotrebúva a sú nevyhnutné pre jeho správne fungovanie. Tieto látky v rastlinných náhradách nenájdete.
Obsah článku
Nie je mlieko ako mlieko
V článku nebudeme uvažovať s „prázdnym“ mliekom, a teda homogenizovaným a odtučneným krabicovým mliekom zo supermarketov.
Predmetom bude čerstvé mlieko. Ľudia na vidieku majú možnosť takéto mlieko kúpiť priamo od farmára alebo od baču na salaši. V mestách zoženieme na živiny bohaté, surové mlieko v obľúbených automatoch.
UPOZORNENIE: Čerstvé surové mlieko musíme pred konzumáciou prevariť. Nie je však nutné dosiahnuť bod varu. Obľúbený nápoj stačí zahriať na cca. 75℃ a to po dobu 15 sekúnd. Zahubíte tak škodlivé baktérie, avšak mlieko stratí iba minimum prospešných látok.
V nasledujúcich bodoch opíšeme najčastejšie dôvody, prečo sa ľudia vyhýbajú mlieku. Zároveň sa pokúsime tento „zlozvyk“ napraviť a primäť ľudí vrátiť sa k strateným návykom.
Dôvod číslo 1: problematické trávenie
Mlieko sa odporúča piť ľuďom iba do istého veku (cca. 40 rokov). S prichádzajúcou starobou totiž klesá v tele prirodzená hladina laktázy. Tento enzým je potrebný pre správne štiepenie laktózy – mliečneho cukru. Pokiaľ je hladina laktázy nízka, pre človeka je mlieko veľmi ťažko stráviteľné a vznikajú tráviace ťažkosti (hnačky, nadúvanie, bolesti).
Ak sa v opise spoznávate, siahnite po kvasených mliečnych výrobkoch. V nich obsiahnutá laktóza bola kvasením (fermentáciou) premenená na mliečnu kyselinu, s ktorej trávením ľudia problém nemajú.
[extra_box_shortcode button_text=“Objednať sa“ button_url=“/objednavka“]Neviete aké mliečne produkty zaradiť do jedálničku? Objednajte sa k našim výživovým poradcom a tí Vám presne určia pomer mliečnych výrobkov.[/extra_box_shortcode]Ďalšou alternatívou sú dobre vyzreté syry. Na trhu je obrovské množstvo delikátnych druhov syrov zo všetkých kútov sveta. Siahnite po kvalite.
Dôvod číslo 2: nadmiera nekvalitných výrobkov
V obchodoch sa dnes predáva čokoľvek. Aj napriek tomu, že sú potraviny pod drobnohľadom hygienikov a potravinárov, kvalita a bezpečnosť potravín stále nie je dostatočná.
Zákazníkovi sa teda na stôl dostáva mlieko a mliečne výrobky sterilizované, konzervované, ošetrované, dochucované a často krát „ošizené“. Takéto výrobky sú však neraz biologicky mŕtve a v skutočnosti nemajú pre telo takmer žiaden prínos.
Výrobcovia sú pod tlakom, zákazníci chcú čo najlacnejší tovar. Predajcovia odkupujú mlieko čoraz lacnejšie a lacnejšie. Práve preto klesá bežná kvalita a tá ozajstná je 3 x drahšia.
Vstúpme si všetci do svedomia a naveky sa rozlúčme s pekne zabalenými „navoňanými“ výrobkami a naučme sa kde a čo nakupovať. Naše telá sa nám v budúcnosti poďakujú.
Dôvod číslo 3: strach z nákazy a infekcie
Mnohí sa mlieku vyhýbajú, pretože sú vystrašení médiami. Tie často poukazujú na nebezpečenstvo rôznych bakteriálnych ochorení, vírusov a škodlivých mikroorganizmov. Argumentom býva, že väčšina kráv vo veľkochovoch trpí zápalovými ochoreniami vemena.
Neustále kontroly však tejto situácii zabraňujú a to pomerne prísne, keďže v prípade pochybenia je chovateľovi alebo spracúvateľovi závadného mlieka udelená nemalá pokuta. Kontroly vykonávajú hygienické, potravinárske a veterinárske inšpekcie.
Nakazená dojnica je vylúčená z procesu dojenia. Kontaminované mlieko sa vďaka tomu nespracuje a nedostane do výroby.
Dôvod číslo 4: strach z alergie a intolerancie
V „múdrych článkoch“ sa dočítate aj o tom, akým ťažkým alergénom mlieko je. Medzi pojmami intolerancia a alergia na laktózu je nutné rozlišovať.
Alergia na laktózu alebo inú mliečnu zložku (najčastejšie látky bielkovinovej povahy) znamená, že organizmus reaguje na ich výskyt v tele neprirodzene. Alergia sa prejavuje najčastejšie kožnými ekzémami. Pridať sa však môže aj problematické dýchanie, opuchy, zvracanie a nepríjemné kombinácie týchto javov.
Ak máte Vy alebo Vaše dieťa alergiu na mlieko, prestaňte ho konzumovať. Alergia sa sama nevytratí. Informujte sa u lekára alebo výživového poradcu o vhodnej náhrade. Predídete tak nedostatku ostatných prospešných živín v tele.
Naopak intolerancia – neznášanlivosť mlieka má síce podobne agresívnu povahu, nejedná sa však o alergickú reakciu. Intoleranciu spoznáte ihneď. Nutkanie na zvracanie, hnačky, často silné potenie. Telo sa snaží prirodzenými cestami vylúčiť látku, ktorú nevie spracovať.
Pre ľudí s intoleranciou je teda vhodné nájsť iný mliečny produkt, ktorý neobsahuje zložky surového mlieka. Skúšajte a nájdite si favorita, ktorého znesiete. Bola by škoda vylúčiť mlieko zo života úplne.
Pomôžte sebe aj regionálnej ekonomike
Vyššie sme písali o tom, že je vhodné nakupovať lokálne výrobky. Na Slovensku trend ešte nie je natoľko rozšírený, aby Slováci dokázali odolať mlieku z hypermarketu za 0,40 €. Okolité krajiny sú však ekonomicky rozhľadenejšie a obyvatelia tušia, že ak pomôžu „svojim“ pomôžu tak aj sami sebe.
ZAUJÍMAVOSŤ: V konzumácii mliečnych výrobkov sme takpovediac „na chvoste“. Slovák ročne skonzumuje v priemere 150 kg mlieka alebo výrobkov z neho. Česi dvakrát toľko (340 kg), západ Európy až 350kg. Ako krajina by sme si mali brať príklad od susedov. Nás však zaujímajú hlavne prvé priečky v rebríčku spotreby liehovín.
Čo nájdete v mlieku?
Pozrime sa na približné nutričné hodnoty bežne dostupného mlieka. Obsahuje pre telo potrebné látky. Vylúčiť mlieko zo stravovania neodporúčame.
Látky | % odporúčanej dennej dávky | Prečo ho potrebujeme? |
Vápnik | 30% | rast a pevnosť kostí, zubov nechtov, svalov, činnosť nervov |
Vitamín A | 10% | dôležitý pre imunitu, vplýva na zrak |
Vitamín D | 25% | napomáha správnemu vstrebávaniu tukov |
Vitamín B2 | 25% | podieľa sa na premene živín na energiu |
Vitamín B12 | 15% | zlepšuje tvorbu červených krviniek |
Fosfor | 20% | spolu s vápnikom udržuje pevnosť kostí |
Proteíny | 15% | sú výživou pre svalstvo a tkanivá |
Zinok | 15% | udržuje kondíciu vlasov a nechtov |
Draslík | 10% | vyživuje a regeneruje svalstvo |
Nyacín | 10% | nevyhnutný pre tvorbu rôznych telesných enzýmov |
Horčík | 10% | regeneruje svalstvo, podporuje tvorbu enzýmov |
Uvedené hodnoty sú prepočítané na 1 porciu – 2 dcl mlieka. Odporúčané množstvo je približne 0,5 l pre dospelú osobu denne. Klasické mlieko možno nahradiť jogurtmi, syrmi, kvasenými a ďalšími neochutenými a nesladenými výrobkami.
Záver
Mlieko patrí k životu. Pokiaľ nie obyčajné sladké, tak potom kvasené mliečne výrobky. Vec je, samozrejme, individuálna a závisí na veku, zdravotnom stave a preferenciách jednotlivca.
Pokiaľ ste ale doposiaľ nezaznamenali, že na Vás mlieko vplýva negatívne, nie ste vegán, s konzumáciou to nepreháňate, siahate po kvalitných výrobkoch z lokálnych zdrojov a celkovo sa snažíte stravovať pestro, nemáte najmenší dôvod vyhýbať sa mlieku.
Prečítajte si aj ostro napísaný, avšak prínosný článok Ivany Uhríkovej, študentky Hygieny produkcie mlieka.
Vždy budú existovať skeptici a negativisti, ktorí zároveň nájdu dôvody svedčiace proti mlieku. Klady však prevažujú zápory a my Vám radíme premýšľať vlastnou, nie cudzou hlavou.